TEKST: Adelisa Mašić
DATUM OBJAVE: 9.10.2025.
Ova jesen u slastičarnici So i čokolada donijela je desert koji već na prvi miris budi nostalgiju: cimet rolnice koje nisu tek slatki zalogaj, već ritual nježnosti i topline.
Svaka rolnica se ručno mijesi, puni i peče s posebnom pažnjom, jer u ovoj radnji vjeruju da je ljubav najvažniji sastojak svakog deserta.
Ručno rađene, bez prečica i kompromisa
Umjesto bijelog šećera, koriste toplinu karamele i bogatstvo prirodnih sastojaka. Mekane i sočne, cimet rolnice se otapaju na jeziku, podsjećajući na djetinjstvo i trenutke kada je miris cimeta ispunjavao dom i donosio spokoj.
Ono što So i čokoladu čini posebnom jeste činjenica da se ovdje baš sve pravi od nule. Od tijesta do posljednje kreme, od prvog do zadnjeg kolača: ništa nije kupljeno gotovo ni uvezeno. 
Svaka krema se pravi, svaki kolač ispeče upravo tu, a ta posvećenost detaljima daje svakom zalogaju autentičnost koju osjetite čim probate njihove slastice.
Mali desert koji osvaja i okusom i izgledom
Cimet rolnice dolaze na posteljici od karamele, s kremastom glazurom i hrskavim orašastim plodovima, a njihova estetika jednako osvaja kao i okus. 
To je desert koji vas prvo zaustavi pogledom, a zatim ugrije nepcem: jednostavan, ali savršen u svakom sloju.
Uz njih, na meniju se ističe i french toast, raskošno mekan, fotogeničan i po mnogima, jedan od najukusnijih u gradu.
U So i čokoladi svaki desert ima dušu, a cimet rolnice su upravo ona slatka doza mira koja podsjeća koliko male stvari mogu uljepšati dan.
Foto: So i čokolada
TEKST: Adelisa Mašić
Police u kuhinji često kriju male staklenke začina koje čuvamo godinama, ali jeste li se ikada zapitali: može li začinima zapravo isteći rok trajanja?
Iako su sušeni začini poznati po dugotrajnosti, njihova aroma i snaga s vremenom ipak blijede. Koliko dugo će zadržati pun okus zavisi od vrste, načina obrade i najvažnije, od uslova u kojima ih čuvamo.
Biljni začini poput bosiljka, origana, timijana, lovora, peršuna ili metvice traju u prosjeku do tri godine, ali nakon tog perioda postaju blaži i manje mirisni.
Mljeveni začini poput cimeta, đumbira, kurkume ili paprike gube intenzitet nešto brže, najčešće nakon dvije godine, jer su sitno mljeveni i više izloženi zraku i svjetlu.
So je izuzetak: ona traje neograničeno, ali ako je aromatizovana drugim začinima i oni s vremenom gube snagu.
Važno je znati da se začini ne kvare u klasičnom smislu: ne mogu izazvati zdravstvene probleme, ali nakon određenog vremena više neće obogatiti jelo onako kao svježi.
Najbolji način da to provjerite je jednostavan: pomirišite i okusite. Ako miris nije snažan i prepoznatljiv, vrijeme je da začinu kažete zbogom.
Mali savjet: čuvajte začine u dobro zatvorenim posudama, daleko od svjetla i vlage i uživat ćete u njihovoj aromi duže nego što mislite, jer čak i najmanji prstohvat svježeg začina može promijeniti cijelo jelo.
Foto: @photo.xzera
Prvi otkrijte najnovije trendove, ekskluzivne vijesti, najbolje shopping preporuke i pogled backstage priče!