TEKST: Adelisa Mašić

DATUM OBJAVE: 4.10.2025.

Trpeza nikada nije samo mjesto za hranu, ona je prostor gdje se okupljamo, razgovaramo i uživamo.

Upravo zato stolnjaci i podmetači mijenjaju doživljaj obroka: daju mu toplinu, urednost i osjećaj pažnje koji svi primijete.

 



Jednostavan bijeli stolnjak može učiniti da i najobičniji obrok izgleda svečanije, dok podmetači s teksturom ili u boji naglašavaju tanjir i daju ritam cijelom stolu. 

 



Bilo da je riječ o jutarnjoj kafi, brzom ručku ili večeri s prijateljima, pravi izbor ovih detalja stvara atmosferu koja hranu čini još privlačnijom.

 



Jesenski recepti, poput kremaste supe od bundeve ili kolača s jabukama i cimetom, posebno dolaze do izražaja kada su posluženi na stolu koji je pažljivo uređen.

 


 



U nastavku izdvajamo Sinsay stolnjake i podmetače koji će svaku trpezu pretvoriti u iskustvo vrijedno pamćenja:


bonjour_ba07stolnjaci_podmetaci
 

Kupi ovdje



bonjour_ba04stolnjaci_podmetaci
 

Kupi ovdje



bonjour_ba03stolnjaci_podmetaci
 

Kupi ovdje



bonjour_ba01stolnjaci_podmetaci
 

Kupi ovdje



bonjour_ba08stolnjaci_podmetaci
 

Kupi ovdje

 

 bonjour_ba09stolnjaci_podmetaci
 

Kupi ovdje



bonjour_ba02stolnjaci_podmetaci
 

Kupi ovdje

 

Foto: @mediterranean_taste


Bonjour

Može li začinima isteći rok? Evo kako prepoznati kada ih treba zamijeniti.

TEKST: Adelisa Mašić

Može li začinima isteći rok? Evo kako prepoznati kada ih treba zamijeniti. Može li začinima isteći rok? Evo kako prepoznati kada ih treba zamijeniti.

Police u kuhinji često kriju male staklenke začina koje čuvamo godinama, ali jeste li se ikada zapitali: može li začinima zapravo isteći rok trajanja?

Iako su sušeni začini poznati po dugotrajnosti, njihova aroma i snaga s vremenom ipak blijede. Koliko dugo će zadržati pun okus zavisi od vrste, načina obrade i najvažnije, od uslova u kojima ih čuvamo.

 



Biljni začini poput bosiljka, origana, timijana, lovora, peršuna ili metvice traju u prosjeku do tri godine, ali nakon tog perioda postaju blaži i manje mirisni.

 



Mljeveni začini poput cimeta, đumbira, kurkume ili paprike gube intenzitet nešto brže, najčešće nakon dvije godine, jer su sitno mljeveni i više izloženi zraku i svjetlu.

 



So je izuzetak: ona traje neograničeno, ali ako je aromatizovana drugim začinima i oni s vremenom gube snagu.

 



Važno je znati da se začini ne kvare u klasičnom smislu: ne mogu izazvati zdravstvene probleme, ali nakon određenog vremena više neće obogatiti jelo onako kao svježi.

 



Najbolji način da to provjerite je jednostavan: pomirišite i okusite. Ako miris nije snažan i prepoznatljiv, vrijeme je da začinu kažete zbogom.

 



Mali savjet: čuvajte začine u dobro zatvorenim posudama, daleko od svjetla i vlage  i uživat ćete u njihovoj aromi duže nego što mislite, jer čak i najmanji prstohvat svježeg začina može promijeniti cijelo jelo.

Foto: @photo.xzera


Bonjour

Bonjour.club član!

Prvi otkrijte najnovije trendove, ekskluzivne vijesti, najbolje shopping preporuke i pogled backstage priče!