TEKST: Adelisa Mašić
DATUM OBJAVE: 4.10.2025.
Trpeza nikada nije samo mjesto za hranu, ona je prostor gdje se okupljamo, razgovaramo i uživamo.
Upravo zato stolnjaci i podmetači mijenjaju doživljaj obroka: daju mu toplinu, urednost i osjećaj pažnje koji svi primijete.
Jednostavan bijeli stolnjak može učiniti da i najobičniji obrok izgleda svečanije, dok podmetači s teksturom ili u boji naglašavaju tanjir i daju ritam cijelom stolu.
Bilo da je riječ o jutarnjoj kafi, brzom ručku ili večeri s prijateljima, pravi izbor ovih detalja stvara atmosferu koja hranu čini još privlačnijom.
Jesenski recepti, poput kremaste supe od bundeve ili kolača s jabukama i cimetom, posebno dolaze do izražaja kada su posluženi na stolu koji je pažljivo uređen.
U nastavku izdvajamo Sinsay stolnjake i podmetače koji će svaku trpezu pretvoriti u iskustvo vrijedno pamćenja:






Foto: @mediterranean_taste
TEKST: Adelisa Mašić
Police u kuhinji često kriju male staklenke začina koje čuvamo godinama, ali jeste li se ikada zapitali: može li začinima zapravo isteći rok trajanja?
Iako su sušeni začini poznati po dugotrajnosti, njihova aroma i snaga s vremenom ipak blijede. Koliko dugo će zadržati pun okus zavisi od vrste, načina obrade i najvažnije, od uslova u kojima ih čuvamo.
Biljni začini poput bosiljka, origana, timijana, lovora, peršuna ili metvice traju u prosjeku do tri godine, ali nakon tog perioda postaju blaži i manje mirisni.
Mljeveni začini poput cimeta, đumbira, kurkume ili paprike gube intenzitet nešto brže, najčešće nakon dvije godine, jer su sitno mljeveni i više izloženi zraku i svjetlu.
So je izuzetak: ona traje neograničeno, ali ako je aromatizovana drugim začinima i oni s vremenom gube snagu.
Važno je znati da se začini ne kvare u klasičnom smislu: ne mogu izazvati zdravstvene probleme, ali nakon određenog vremena više neće obogatiti jelo onako kao svježi.
Najbolji način da to provjerite je jednostavan: pomirišite i okusite. Ako miris nije snažan i prepoznatljiv, vrijeme je da začinu kažete zbogom.
Mali savjet: čuvajte začine u dobro zatvorenim posudama, daleko od svjetla i vlage i uživat ćete u njihovoj aromi duže nego što mislite, jer čak i najmanji prstohvat svježeg začina može promijeniti cijelo jelo.
Foto: @photo.xzera
Prvi otkrijte najnovije trendove, ekskluzivne vijesti, najbolje shopping preporuke i pogled backstage priče!