TEKST: Adelisa Mašić
DATUM OBJAVE: 20.10.2025.
Dolaskom jeseni, svaki dom poprima novu atmosferu: miris svijeća, tonovi karamele i tople tkanine vraćaju osjećaj udobnosti i bliskosti.
Dok trpezarijski sto postaje više od mjesta za obroke, to je prostor okupljanja, razgovora i malih sezonskih rituala.
Zato vrijedi unijeti nekoliko detalja koji će stvoriti jesensku priču. Ove sezone inspiraciju možeš pronaći u Sinsay Home kolekciji, koja spaja pristupačne cijene, moderan dizajn i sve ono što čini jesen toplijom.
Topli zemljani tonovi: bež, smeđa, narandžasta i maslinasta idealna su osnova. Kombinuj ih sa stolnjacima od prirodnih materijala, kao što su lan ili pamuk, i dodaj drvene podmetače ili keramičke tanjire za savršen kontrast.
Za centralni detalj biraj vaze od prozirnog stakla napunjene osušenim grančicama, bundevama ili jesenjim plodovima. Ako voliš elegantniji izgled, kombinuj svijećnjake u zlatnim tonovima i keramičke zdjele koje izgledaju kao da su ručno rađene.
U minimalističkom pristupu, dovoljne su i tri svijeće različite visine postavljene na na sredini stola. One će dodati toplinu i intimnost bez narušavanja funkcionalnosti prostora.
U nastavku izdvajamo Sinsay dekoracije koje će tvojoj trpezariji dati dašak jesenske harmonije i stila:






Foto: @tarasenkodasha
TEKST: Adelisa Mašić
Police u kuhinji često kriju male staklenke začina koje čuvamo godinama, ali jeste li se ikada zapitali: može li začinima zapravo isteći rok trajanja?
Iako su sušeni začini poznati po dugotrajnosti, njihova aroma i snaga s vremenom ipak blijede. Koliko dugo će zadržati pun okus zavisi od vrste, načina obrade i najvažnije, od uslova u kojima ih čuvamo.
Biljni začini poput bosiljka, origana, timijana, lovora, peršuna ili metvice traju u prosjeku do tri godine, ali nakon tog perioda postaju blaži i manje mirisni.
Mljeveni začini poput cimeta, đumbira, kurkume ili paprike gube intenzitet nešto brže, najčešće nakon dvije godine, jer su sitno mljeveni i više izloženi zraku i svjetlu.
So je izuzetak: ona traje neograničeno, ali ako je aromatizovana drugim začinima i oni s vremenom gube snagu.
Važno je znati da se začini ne kvare u klasičnom smislu: ne mogu izazvati zdravstvene probleme, ali nakon određenog vremena više neće obogatiti jelo onako kao svježi.
Najbolji način da to provjerite je jednostavan: pomirišite i okusite. Ako miris nije snažan i prepoznatljiv, vrijeme je da začinu kažete zbogom.
Mali savjet: čuvajte začine u dobro zatvorenim posudama, daleko od svjetla i vlage i uživat ćete u njihovoj aromi duže nego što mislite, jer čak i najmanji prstohvat svježeg začina može promijeniti cijelo jelo.
Foto: @photo.xzera
Prvi otkrijte najnovije trendove, ekskluzivne vijesti, najbolje shopping preporuke i pogled backstage priče!