TEKST: Bonjour.ba - PR
DATUM OBJAVE: 21.10.2025.
Gradska Vijećnica i ove će jeseni, 24. oktobra 2025. godine, od 16:00 do 22:00 sata, postati centar vinske elegancije, gastronomskog užitka i urbanog hedonizma.
Festival koji je odavno prerastao okvire vinske manifestacije i postao sinonim za stil, kulturu i dobar ukus, donosi svoje devetnaesto izdanje: zrelije, bogatije i raznovrsnije nego ikad prije. 
„Ako je prošlogodišnje punoljetstvo bilo simbol zrelosti i tradicije, ovogodišnje izdanje donosi novu energiju, spoj iskustva, mladalačkog entuzijazma i hrabrosti da se svake godine bude drugačiji, a opet vjeran sebi“ , poručuju organizatori festivala, Fina Vina d.o.o.
Direktor Finih Vina i organizator festivala, Amir Beširević, ističe da je Sarajevo Wine Weekend odavno prerastao u više od vinskog događaja: 
"Ove godine želimo pokazati koliko se vino i ljudi koji ga stvaraju mogu povezati s publikom koja zna prepoznati kvalitet i užitak. Festival je postao prostor gdje se ponuda i emocija susreću – uz osmijehe, razgovore i čašu vina koja nikada nije samo piće, nego iskustvo.“
Od prvog festivala u Hotelu Europa, pa sve do današnje prepoznatljive scene u Vijećnici, Sarajevo Wine Weekend je izgradio reputaciju događaja koji je podjednako elegantan i opušten, ozbiljan i zabavan.
Festival okusa, mirisa i doživljaja
Ovogodišnji Sarajevo Wine Weekend okuplja više od 40 izlagača vina iz Bosne i Hercegovine, Slovenije, Hrvatske, Srbije, Crne Gore, Italije i Francuske uz 17 pažljivo odabranih gastro izlagača koji će posjetiteljima ponuditi spoj tradicije i moderne kuhinje.
Poseban naglasak stavljen je na nove vinarije koje se prvi put predstavljaju sarajevskoj publici: svježa imena koja potvrđuju da vinska scena regije raste i postaje sve raznovrsnija.
Gastro segment festivala donosi bogatstvo okusa iz svih dijelova Bosne i Hercegovine: od sireva i mesnih specijaliteta do slatkih i fuzijskih zalogaja koji će savršeno zaokružiti svako vino. 
Novi sadržaj festivala: ‘Mango kutak'
Novitet ovogodišnjeg izdanja je 'Mango kutak', posebno dizajniran prostor koji spaja modu i vino. Ovaj jedinstveni dio festivala bit će posvećen promociji modnih brendova, vinskih etiketa, nagradnim igrama i posebnim promocijama, nudeći publici novo iskustvo.
Festivalski vodič: Vaš saveznik za savršeno iskustvo
Festivalski vodič pokazao se kao pun pogodak, praktičan saveznik svakom posjetitelju. I ove godine publiku očekuje novo izdanje (malo drugačijeg) vodiča, s pregledom vinskih i gastro izlagača, zanimljivostima o vinima i preporukama koje festival pretvaraju u personalizirano iskustvo. 
Afterparty u Coloseum Clubu
Kada se svjetla Vijećnice ugase, festival se “seli” nekoliko ulica dalje, u Coloseum Club, gdje dobro poznati novi/stari Lezz Go band osigurava da atmosfera ne prestane s posljednjim gutljajem.
Ulaznice su u prodaji putem kupikartu.ba i na svim njihovim prodajnim mjestima, zatim u Radničkoj 70b (Fina Vina d.o.o.), a naravno karte će se moći kupiti i na dan samog festivala u Vijećnici. 
Broj ulaznica je ograničen, jer, kako organizatori vole reći, dobar ukus ne trpi gužvu .
Organizatori ističu da festival ostaje vjeran svojoj misiji, da okuplja, inspiriše i podsjeća na jednostavnu istinu: vino je više od pića, ono je povod za susret, razgovor i osmijeh.
Foto: PR, unsplash.com
TEKST: Adelisa Mašić
Police u kuhinji često kriju male staklenke začina koje čuvamo godinama, ali jeste li se ikada zapitali: može li začinima zapravo isteći rok trajanja?
Iako su sušeni začini poznati po dugotrajnosti, njihova aroma i snaga s vremenom ipak blijede. Koliko dugo će zadržati pun okus zavisi od vrste, načina obrade i najvažnije, od uslova u kojima ih čuvamo.
Biljni začini poput bosiljka, origana, timijana, lovora, peršuna ili metvice traju u prosjeku do tri godine, ali nakon tog perioda postaju blaži i manje mirisni.
Mljeveni začini poput cimeta, đumbira, kurkume ili paprike gube intenzitet nešto brže, najčešće nakon dvije godine, jer su sitno mljeveni i više izloženi zraku i svjetlu.
So je izuzetak: ona traje neograničeno, ali ako je aromatizovana drugim začinima i oni s vremenom gube snagu.
Važno je znati da se začini ne kvare u klasičnom smislu: ne mogu izazvati zdravstvene probleme, ali nakon određenog vremena više neće obogatiti jelo onako kao svježi.
Najbolji način da to provjerite je jednostavan: pomirišite i okusite. Ako miris nije snažan i prepoznatljiv, vrijeme je da začinu kažete zbogom.
Mali savjet: čuvajte začine u dobro zatvorenim posudama, daleko od svjetla i vlage i uživat ćete u njihovoj aromi duže nego što mislite, jer čak i najmanji prstohvat svježeg začina može promijeniti cijelo jelo.
Foto: @photo.xzera
Prvi otkrijte najnovije trendove, ekskluzivne vijesti, najbolje shopping preporuke i pogled backstage priče!