TEKST: Bonjour.ba - PR

DATUM OBJAVE: 21.10.2025.

Gradska Vijećnica i ove će jeseni, 24. oktobra 2025. godine, od 16:00 do 22:00 sata, postati centar vinske elegancije, gastronomskog užitka i urbanog hedonizma.

Festival koji je odavno prerastao okvire vinske manifestacije i postao sinonim za stil, kulturu i dobar ukus, donosi svoje devetnaesto izdanje: zrelije, bogatije i raznovrsnije nego ikad prije.  


fina_vina4bonjour_ba
 

„Ako je prošlogodišnje punoljetstvo bilo simbol zrelosti i tradicije, ovogodišnje izdanje donosi novu energiju, spoj iskustva, mladalačkog entuzijazma i hrabrosti da se svake godine bude drugačiji, a opet vjeran sebi“ , poručuju organizatori festivala, Fina Vina d.o.o.

Direktor Finih Vina i organizator festivala, Amir Beširević, ističe da je Sarajevo Wine Weekend odavno prerastao u više od vinskog događaja:  


fina_vina1bonjour_ba

"Ove godine želimo pokazati koliko se vino i ljudi koji ga stvaraju mogu povezati s publikom koja zna prepoznati kvalitet i užitak. Festival je postao prostor gdje se ponuda i emocija susreću – uz osmijehe, razgovore i čašu vina koja nikada nije samo piće, nego iskustvo.“

Od prvog festivala u Hotelu Europa, pa sve do današnje prepoznatljive scene u Vijećnici, Sarajevo Wine Weekend je izgradio reputaciju događaja koji je podjednako elegantan i opušten, ozbiljan i zabavan.  

Festival okusa, mirisa i doživljaja    

Ovogodišnji Sarajevo Wine Weekend okuplja više od 40 izlagača vina iz Bosne i Hercegovine, Slovenije, Hrvatske, Srbije, Crne Gore, Italije i Francuske uz 17 pažljivo odabranih gastro izlagača koji će posjetiteljima ponuditi spoj tradicije i moderne kuhinje.  

 



Poseban naglasak stavljen je na nove vinarije koje se prvi put predstavljaju sarajevskoj publici: svježa imena koja potvrđuju da vinska scena regije raste i postaje sve raznovrsnija.

Gastro segment festivala donosi bogatstvo okusa iz svih dijelova Bosne i Hercegovine: od sireva i mesnih specijaliteta do slatkih i fuzijskih zalogaja koji će savršeno zaokružiti svako vino.  


fina_vina5bonjour_ba

Novi sadržaj festivala: ‘Mango kutak'    

Novitet ovogodišnjeg izdanja je 'Mango kutak',  posebno dizajniran prostor koji spaja modu i vino. Ovaj jedinstveni dio festivala bit će posvećen promociji modnih brendova, vinskih etiketa, nagradnim igrama i posebnim promocijama, nudeći publici novo iskustvo.  

Festivalski vodič: Vaš saveznik za savršeno iskustvo    

Festivalski vodič pokazao se kao pun pogodak, praktičan saveznik svakom posjetitelju. I ove godine publiku očekuje novo izdanje (malo drugačijeg) vodiča, s pregledom vinskih i gastro izlagača, zanimljivostima o vinima i preporukama koje festival pretvaraju u personalizirano iskustvo.  


fina_vina3bonjour_ba

Afterparty u Coloseum Clubu    

Kada se svjetla Vijećnice ugase, festival se “seli” nekoliko ulica dalje, u Coloseum Club, gdje dobro poznati novi/stari Lezz Go band osigurava da atmosfera ne prestane s posljednjim gutljajem.

Ulaznice su u prodaji putem kupikartu.ba i na svim njihovim prodajnim mjestima, zatim u Radničkoj 70b (Fina Vina d.o.o.), a naravno karte će se moći kupiti i na dan samog festivala u Vijećnici.  


fina_vina1bonjour_ba

Broj ulaznica je ograničen, jer, kako organizatori vole reći, dobar ukus ne trpi gužvu .

Organizatori ističu da festival ostaje vjeran svojoj misiji, da okuplja, inspiriše i podsjeća na jednostavnu istinu: vino je više od pića, ono je povod za susret, razgovor i osmijeh.

Foto: PR, unsplash.com  


Bonjour

Može li začinima isteći rok? Evo kako prepoznati kada ih treba zamijeniti.

TEKST: Adelisa Mašić

Može li začinima isteći rok? Evo kako prepoznati kada ih treba zamijeniti. Može li začinima isteći rok? Evo kako prepoznati kada ih treba zamijeniti.

Police u kuhinji često kriju male staklenke začina koje čuvamo godinama, ali jeste li se ikada zapitali: može li začinima zapravo isteći rok trajanja?

Iako su sušeni začini poznati po dugotrajnosti, njihova aroma i snaga s vremenom ipak blijede. Koliko dugo će zadržati pun okus zavisi od vrste, načina obrade i najvažnije, od uslova u kojima ih čuvamo.

 



Biljni začini poput bosiljka, origana, timijana, lovora, peršuna ili metvice traju u prosjeku do tri godine, ali nakon tog perioda postaju blaži i manje mirisni.

 



Mljeveni začini poput cimeta, đumbira, kurkume ili paprike gube intenzitet nešto brže, najčešće nakon dvije godine, jer su sitno mljeveni i više izloženi zraku i svjetlu.

 



So je izuzetak: ona traje neograničeno, ali ako je aromatizovana drugim začinima i oni s vremenom gube snagu.

 



Važno je znati da se začini ne kvare u klasičnom smislu: ne mogu izazvati zdravstvene probleme, ali nakon određenog vremena više neće obogatiti jelo onako kao svježi.

 



Najbolji način da to provjerite je jednostavan: pomirišite i okusite. Ako miris nije snažan i prepoznatljiv, vrijeme je da začinu kažete zbogom.

 



Mali savjet: čuvajte začine u dobro zatvorenim posudama, daleko od svjetla i vlage  i uživat ćete u njihovoj aromi duže nego što mislite, jer čak i najmanji prstohvat svježeg začina može promijeniti cijelo jelo.

Foto: @photo.xzera


Bonjour

Bonjour.club član!

Prvi otkrijte najnovije trendove, ekskluzivne vijesti, najbolje shopping preporuke i pogled backstage priče!