TEKST: Adelisa Mašić

DATUM OBJAVE: 6.10.2025.

Koliko puta ste primijetili da hrana izgleda još ukusnije kada je servirana na pravom posuđu?

Upravo to donosi ova kolekcija posuđa od porcelana iz Pepca, dostupna u zelenim, žutim i bijelim nijansama.

 



Bez obzira pripremate li lagani doručak, italijansku pastu ili kolač od šljiva, ovakvi tanjiri daju poseban vizualni doživljaj, jer svaki zalogaj izgleda kao iz fine dining restorana.

 



Za večere uz svijeće, porodična okupljanja ili posebne vikende, ovo posuđe unosi toplinu i eleganciju u svaku trpezariju. Praktično za svakodnevnu upotrebu, a dovoljno dekorativno, idealan je balans funkcionalnosti i estetike.

 



U nastavku izdvajamo komade koje možete odmah pronaći u Pepcu i unijeti dašak topline na svoj trpezarijski sto:


 bonjour_ba06pepco_posudje
 

Kupi ovdje



bonjour_ba05pepco_posudje
 

Kupi ovdje



bonjour_ba03pepco_posudje
 

Kupi ovdje



bonjour_ba01pepco_posudje
 

Kupi ovdje



bonjour_ba02pepco_posudje
 

Kupi ovdje

 

Foto: @the_loverosie_


Bonjour

Može li začinima isteći rok? Evo kako prepoznati kada ih treba zamijeniti.

TEKST: Adelisa Mašić

Može li začinima isteći rok? Evo kako prepoznati kada ih treba zamijeniti. Može li začinima isteći rok? Evo kako prepoznati kada ih treba zamijeniti.

Police u kuhinji često kriju male staklenke začina koje čuvamo godinama, ali jeste li se ikada zapitali: može li začinima zapravo isteći rok trajanja?

Iako su sušeni začini poznati po dugotrajnosti, njihova aroma i snaga s vremenom ipak blijede. Koliko dugo će zadržati pun okus zavisi od vrste, načina obrade i najvažnije, od uslova u kojima ih čuvamo.

 



Biljni začini poput bosiljka, origana, timijana, lovora, peršuna ili metvice traju u prosjeku do tri godine, ali nakon tog perioda postaju blaži i manje mirisni.

 



Mljeveni začini poput cimeta, đumbira, kurkume ili paprike gube intenzitet nešto brže, najčešće nakon dvije godine, jer su sitno mljeveni i više izloženi zraku i svjetlu.

 



So je izuzetak: ona traje neograničeno, ali ako je aromatizovana drugim začinima i oni s vremenom gube snagu.

 



Važno je znati da se začini ne kvare u klasičnom smislu: ne mogu izazvati zdravstvene probleme, ali nakon određenog vremena više neće obogatiti jelo onako kao svježi.

 



Najbolji način da to provjerite je jednostavan: pomirišite i okusite. Ako miris nije snažan i prepoznatljiv, vrijeme je da začinu kažete zbogom.

 



Mali savjet: čuvajte začine u dobro zatvorenim posudama, daleko od svjetla i vlage  i uživat ćete u njihovoj aromi duže nego što mislite, jer čak i najmanji prstohvat svježeg začina može promijeniti cijelo jelo.

Foto: @photo.xzera


Bonjour

Bonjour.club član!

Prvi otkrijte najnovije trendove, ekskluzivne vijesti, najbolje shopping preporuke i pogled backstage priče!