TEKST: Adelisa Mašić

DATUM OBJAVE: 5.10.2025.

Jesen je idealna da kuću ispuniš mirisima toplih kolača i začina.

Međutim, ako tražiš desert koji se jednostavno priprema, ne zahtijeva posebne kulinarske vještine i koji uvijek uspije: banana bread je pravi odgovor.


bonjour_ba01banana_bread

Foto: @dessertnowdinnerlater

Ovaj sočni kolač, pečen u kalupu za hljeb, savršen je način da iskoristiš zrele banane i stvoriš desert koji jednako dobro prija uz jutarnju kafu, poslijepodnevni čaj ili kao slatki završetak dana. 


bonjour_ba05banana_bread

Foto: @dessertnowdinnerlater

Uz dodatak cimeta, oraha ili komadića čokolade postaje prava jesenska poslastica.

 



Recept za banana bread  

Sastojci:

  • 3 zrele banane (što zrelije, to bolje)

  • 2 jaja

  • 120 g otopljenog maslaca

  • 150 g šećera

  • 1 kašičica vanilin šećera

  • 1 kašičica praška za pecivo

  • prstohvat soli

  • 200 g brašna

  • opcionalno: šaka sjeckanih oraha, čokoladnih mrvica ili suhog voća


 



Priprema:

  1. Banane zgnječi viljuškom dok ne dobiješ kašu.

  2. Dodaj jaja, otopljeni maslac, šećer i vanilin šećer pa dobro izmiješaj.

  3. U drugoj posudi pomiješaj brašno, prašak za pecivo i prstohvat soli.

  4. Suhe sastojke lagano dodaj u mokru smjesu, miješajući dok se sve ne sjedini.

  5. Po želji ubaci orahe, čokoladu ili suho voće.

  6. Smjesu prebaci u kalup obložen papirom za pečenje i peci oko 50 minuta na 180°C (provjeri čačkalicom).
     

 



Kada se ohladi, nareži ga na kriške i posluži uz topli napitak. Mekan, mirisan i s pravom dozom slatkoće, banana bread je kolač kojem će se svi za stolom vraćati. 

Foto: @dessertnowdinnerlater


Bonjour

Može li začinima isteći rok? Evo kako prepoznati kada ih treba zamijeniti.

TEKST: Adelisa Mašić

Može li začinima isteći rok? Evo kako prepoznati kada ih treba zamijeniti. Može li začinima isteći rok? Evo kako prepoznati kada ih treba zamijeniti.

Police u kuhinji često kriju male staklenke začina koje čuvamo godinama, ali jeste li se ikada zapitali: može li začinima zapravo isteći rok trajanja?

Iako su sušeni začini poznati po dugotrajnosti, njihova aroma i snaga s vremenom ipak blijede. Koliko dugo će zadržati pun okus zavisi od vrste, načina obrade i najvažnije, od uslova u kojima ih čuvamo.

 



Biljni začini poput bosiljka, origana, timijana, lovora, peršuna ili metvice traju u prosjeku do tri godine, ali nakon tog perioda postaju blaži i manje mirisni.

 



Mljeveni začini poput cimeta, đumbira, kurkume ili paprike gube intenzitet nešto brže, najčešće nakon dvije godine, jer su sitno mljeveni i više izloženi zraku i svjetlu.

 



So je izuzetak: ona traje neograničeno, ali ako je aromatizovana drugim začinima i oni s vremenom gube snagu.

 



Važno je znati da se začini ne kvare u klasičnom smislu: ne mogu izazvati zdravstvene probleme, ali nakon određenog vremena više neće obogatiti jelo onako kao svježi.

 



Najbolji način da to provjerite je jednostavan: pomirišite i okusite. Ako miris nije snažan i prepoznatljiv, vrijeme je da začinu kažete zbogom.

 



Mali savjet: čuvajte začine u dobro zatvorenim posudama, daleko od svjetla i vlage  i uživat ćete u njihovoj aromi duže nego što mislite, jer čak i najmanji prstohvat svježeg začina može promijeniti cijelo jelo.

Foto: @photo.xzera


Bonjour

Bonjour.club član!

Prvi otkrijte najnovije trendove, ekskluzivne vijesti, najbolje shopping preporuke i pogled backstage priče!