TEKST: Adelisa Mašić
DATUM OBJAVE: 5.10.2025.
Jesen je idealna da kuću ispuniš mirisima toplih kolača i začina.
Međutim, ako tražiš desert koji se jednostavno priprema, ne zahtijeva posebne kulinarske vještine i koji uvijek uspije: banana bread je pravi odgovor.
Foto: @dessertnowdinnerlater
Ovaj sočni kolač, pečen u kalupu za hljeb, savršen je način da iskoristiš zrele banane i stvoriš desert koji jednako dobro prija uz jutarnju kafu, poslijepodnevni čaj ili kao slatki završetak dana. 
Foto: @dessertnowdinnerlater
Uz dodatak cimeta, oraha ili komadića čokolade postaje prava jesenska poslastica.
Recept za banana bread
Sastojci:
3 zrele banane (što zrelije, to bolje)
2 jaja
120 g otopljenog maslaca
150 g šećera
1 kašičica vanilin šećera
1 kašičica praška za pecivo
prstohvat soli
200 g brašna
opcionalno: šaka sjeckanih oraha, čokoladnih mrvica ili suhog voća
Priprema:
Banane zgnječi viljuškom dok ne dobiješ kašu.
Dodaj jaja, otopljeni maslac, šećer i vanilin šećer pa dobro izmiješaj.
U drugoj posudi pomiješaj brašno, prašak za pecivo i prstohvat soli.
Suhe sastojke lagano dodaj u mokru smjesu, miješajući dok se sve ne sjedini.
Po želji ubaci orahe, čokoladu ili suho voće.
Smjesu prebaci u kalup obložen papirom za pečenje i peci oko 50 minuta na 180°C (provjeri čačkalicom).
Kada se ohladi, nareži ga na kriške i posluži uz topli napitak. Mekan, mirisan i s pravom dozom slatkoće, banana bread je kolač kojem će se svi za stolom vraćati.
Foto: @dessertnowdinnerlater
TEKST: Adelisa Mašić
Police u kuhinji često kriju male staklenke začina koje čuvamo godinama, ali jeste li se ikada zapitali: može li začinima zapravo isteći rok trajanja?
Iako su sušeni začini poznati po dugotrajnosti, njihova aroma i snaga s vremenom ipak blijede. Koliko dugo će zadržati pun okus zavisi od vrste, načina obrade i najvažnije, od uslova u kojima ih čuvamo.
Biljni začini poput bosiljka, origana, timijana, lovora, peršuna ili metvice traju u prosjeku do tri godine, ali nakon tog perioda postaju blaži i manje mirisni.
Mljeveni začini poput cimeta, đumbira, kurkume ili paprike gube intenzitet nešto brže, najčešće nakon dvije godine, jer su sitno mljeveni i više izloženi zraku i svjetlu.
So je izuzetak: ona traje neograničeno, ali ako je aromatizovana drugim začinima i oni s vremenom gube snagu.
Važno je znati da se začini ne kvare u klasičnom smislu: ne mogu izazvati zdravstvene probleme, ali nakon određenog vremena više neće obogatiti jelo onako kao svježi.
Najbolji način da to provjerite je jednostavan: pomirišite i okusite. Ako miris nije snažan i prepoznatljiv, vrijeme je da začinu kažete zbogom.
Mali savjet: čuvajte začine u dobro zatvorenim posudama, daleko od svjetla i vlage i uživat ćete u njihovoj aromi duže nego što mislite, jer čak i najmanji prstohvat svježeg začina može promijeniti cijelo jelo.
Foto: @photo.xzera
Prvi otkrijte najnovije trendove, ekskluzivne vijesti, najbolje shopping preporuke i pogled backstage priče!