TEKST: Bonjour.ba/PR
DATUM OBJAVE: 16.4.2025.
Ako ste ikad sjeli za sto i pitali se “šta mi danas stvarno prija?”, možda već nesvjesno koračate putem koji Maja Pilav zagovara svakog dana... putem svjesne, zdrave i ukusne ishrane.
Vlasnica bistroa Zdravo i stručnjakinja za zdravu prehranu vjeruje da je hrana mnogo više od kalorija. Ona je naš saveznik, podrška i svakodnevni reset dugmeta „brinem o sebi“.
Maja Pilav
U Majinoj kuhinji, glavnu riječ vode sezonske namirnice i to one koje mirišu na baštu. Njena filozofija je jasna: balans ne znači odricanje, nego pametan izbor jer, kad tanjir postane vaš mali kućni spa znate da ste na dobrom putu.
U njenom pristupu zdravlju, hrana je mnogo više od unosa kalorija. Ona je moćan alat za prevenciju bolesti i poboljšanje općeg zdravstvenog stanja. Kroz jednostavne i zdrave recepte, Maja nam pokazuje kako unositi dovoljno hranjivih tvari u organizam i time unaprijediti naše zdravlje na svakodnevnoj bazi.
Kvaliteta, a ne količina: osnovna filozofija prehrane
Maja navodi da uživanje u hrani i briga o zdravlju nisu suprotnosti, već timski igrači. Maja savjetuje da se fokusiramo na odabir hranjivih namirnica koje će podržati našu energiju, vitalnost i ravnotežu u tijelu.
Savjetuje da uživamo u hrani, ali da ne zaboravimo na njen nutritivni učinak, koji dugoročno doprinosi našoj fizičkoj i mentalnoj dobrobiti.
Zvuči jednostavno? Zapravo i jeste. Samo treba malo više svjesnosti i nekoliko dobrih recepata za početak.
Zašto čekati ponedjeljak? Probajte ova dva recepta već danas.
Čokoladni Chia Puding
Za ljubitelje slatkiša koji žele uživati u zdravom desertu, ovaj puding je savršen izbor.
Sastojci
Priprema
U blenderu umutiti bademovo mlijeko, hurme i kakao prah. Smjesu prespite u staklenku, dodajte chia sjemenke i ostavite da odstoji 15 minuta kako bi sjemenke nabubrile. Za finalni touch dodajte maline, banane ili sjeckane orahe. Gotovo!
Integralni Griz
Ukusan i hranjiv obrok, savršen za doručak ili užinu.
Sastojci
Priprema
Dovedite zobeno mlijeko trenutak pred vrenje, smanjite vatru i pomalo sipajte griz stalno miješajući. Nastavite miješati na slaboj vatri i za nekih 3 do 5 minuta bit će gotovo.
Za dodatak, sve sastojke (uključujući bademov puter) dobro izmiješajte u zdjeli spatulom. Rasporedite jednake količine u posudice, prije ili poslije sipanja griza, ili formirajte rukama kuglice i utisnite ih u griz. Poslužite toplo ili hladno, u posudicama ili okrenite na tanjir, pažljivo izvucite kalup i prelijte medom. Bonus: izgleda kao mini desert, a krije nutritivnu bombu.
Zdrava ishrana nije luksuz već svakodnevni izbor koji počinje od male odluke da sebe stavimo na prvo mjesto. Maja nas podsjeća da briga o tijelu ne mora izgledati kao kazna, već kao nagrada, a kad je ta nagrada ukusna, kremasta i još dobro izgleda na tanjiru… još bolje!
Prvi otkrijte najnovije trendove, ekskluzivne vijesti, najbolje shopping preporuke i pogled backstage priče!