TEKST: Ilda Lihić-Isović

DATUM OBJAVE: 10.3.2025.

Neki dijelovi kraljevskih vjenčanja ostaju tajna, ali ne i desert.

 

U svojoj novoj Netflix seriji With Love, Meghan, vojvotkinja od Sussexa otkrila je recept za medenu limun tortu s malinama, jednostavniju verziju one koju su ona i princ Harry rezali na svom vjenčanju 2018. godine, ali podjednako ukusno.

Originalna torta, koju je kreirala Claire Ptak iz londonske slastičarne Violet Cakes, bila je kombinacija zove i limuna, obložena svilenkastom švicarskom beze kremom. Elegantna, lagana, drugačija od teških fondan - kreacija tipičnih za kraljevska vjenčanja. Verzija iz serije možda nije identična, ali nosi isti citrusni karakter, uz dodatak meda i malina.

 

Foto: @meghan

Recept za medenu limun tortu s malinama

Sastojci:

  • 2 šolje brašna
  • 1 ½ kašičica praška za pecivo
  • ½ kašičice soli
  • 1 šolja šećera
  • ½ šolje meda
  • 1 šolja jogurta
  • ½ šolje biljnog ulja
  • 3 jaja
  • Sok i korica od 2 limuna
  • 1 šolja svježih malina

Priprema:

  1. Rernu zagrijati na 180°C, kalup (23 cm) podmazati i obložiti papirom za pečenje.
  2. U jednoj zdjeli izmiješati brašno, prašak za pecivo i so.
  3. U drugoj zdjeli umutiti šećer, med, jogurt, ulje i jaja. Dodati limunov sok i koricu.
  4. Suhe sastojke dodati u smjesu, lagano miješajući.
  5. Umiješati maline, pazeći da se ne zgnječe.
  6. Sipati smjesu u kalup i peći 40-45 minuta.
  7. Ohladiti, posuti šećerom u prahu ili premazati laganom glazurom.

Lagano kisela, prozračna i sa savršenom dozom slatkoće, ova torta može biti savršen izbor za moderne svadbene stolove.

Sudeći po društvenim mrežama, recept je već doživio pravu renesansu jer su feedovi puni verzija ove torte, od minimalističkih interpretacija do luksuznih svadbenih kreacija inspirisanih originalom.

 



Serija With Love, Meghan dobila je različite kritike, s nekima koji su je opisali kao "previše stiliziranu i bez radosti". Ipak, ne možemo poreći da nam je pružila priliku da zavirimo u Meghaninu strast prema kuhanju i podijelimo s nama recepte poput ovog. 
 

* * *
Naslovna fotografija: @danielmartin

FOTO: @danielmartin


Bonjour

Otkrijte tajnu najukusnije Medene torte koju ćete ikada probati: Brz i lagan recept.

TEKST: Ada Ćeremida | FOTO:

Otkrijte tajnu najukusnije Medene torte koju ćete ikada probati: Brz i lagan recept. Otkrijte tajnu najukusnije Medene torte koju ćete ikada probati: Brz i lagan recept.

Medena torta je omiljeni desert o kojem se često priča, a gotovo svi su barem jednom uživali u njenom savršenom okusu. Sada vam donosimo recept, tako da je možete pripremiti kad god poželite i podijeliti njenu neodoljivu slast s onima koje volite.



Foto:Foto: @storytellingwithdiana 


Sastojci:

  • 450 g pšeničnog brašna
  • 100 g šećera
  • 100 g maslaca
  • 100 g meda
  • 2 jaja
  • 1 kašičica sode bikarbone

Krema:

  • 800 g kisele pavlake (25-30% masnoće)
  • 150 g šećera u prahu
  • 1 g vanilin šećera



Foto: @storytellingwithdiana



Priprema: 

U šerpi s debljim dnom otopite med, dodajte šećer i sodu bikarbonu. Uz stalno miješanje, zagrijavajte dok smjesa ne poprimi zlatnu boju. Maknite šerpu s vatre, dodajte maslac i miješajte dok se potpuno ne otopi. Ostavite smjesu da se malo ohladi (da se jaja ne zgrušaju), zatim umiješajte 2 jaja i dodajte brašno. Umijesite glatko tijesto, pa ga stavite u frižider na 1 sat.

Ohlađeno tijesto podijelite na 8 jednakih dijelova. Svaki dio razvaljajte u tanku koru i izbockajte viljuškom. Pecite kore u prethodno zagrijanoj rerni na 180 °C oko 4 minute. Nakon pečenja, izrežite kore na željeni prečnik, a ostatke sačuvajte i izmrvite u mrvice za posipanje.

Za kremu, pomiješajte kiselu pavlaku sa šećerom u prahu i vanilin šećerom dok ne dobijete glatku smjesu. Slažite tortu tako što ćete svaku koru premazati pripremljenom kremom. Ostatke tijesta izmrvite i pospite po torti kao dekoraciju.

Torta se treba hladiti nekoliko sati u frižideru, a idealno preko noći. Prije posluživanja, tortu možete ukrasiti dodatnim medom ili prema vlastitim željama.

 

***
Naslovna fotografija: @gladisheva

FOTO: ime i prezime


Bonjour

Bonjour.club član!

Prvi otkrijte najnovije trendove, ekskluzivne vijesti, najbolje shopping preporuke i pogled backstage priče!