TEKST: Ada Ćeremida

DATUM OBJAVE: 23.1.2025.

Medena torta je omiljeni desert o kojem se često priča, a gotovo svi su barem jednom uživali u njenom savršenom okusu. Sada vam donosimo recept, tako da je možete pripremiti kad god poželite i podijeliti njenu neodoljivu slast s onima koje volite.



Foto:Foto: @storytellingwithdiana 


Sastojci:

  • 450 g pšeničnog brašna
  • 100 g šećera
  • 100 g maslaca
  • 100 g meda
  • 2 jaja
  • 1 kašičica sode bikarbone

Krema:

  • 800 g kisele pavlake (25-30% masnoće)
  • 150 g šećera u prahu
  • 1 g vanilin šećera



Foto: @storytellingwithdiana



Priprema: 

U šerpi s debljim dnom otopite med, dodajte šećer i sodu bikarbonu. Uz stalno miješanje, zagrijavajte dok smjesa ne poprimi zlatnu boju. Maknite šerpu s vatre, dodajte maslac i miješajte dok se potpuno ne otopi. Ostavite smjesu da se malo ohladi (da se jaja ne zgrušaju), zatim umiješajte 2 jaja i dodajte brašno. Umijesite glatko tijesto, pa ga stavite u frižider na 1 sat.

Ohlađeno tijesto podijelite na 8 jednakih dijelova. Svaki dio razvaljajte u tanku koru i izbockajte viljuškom. Pecite kore u prethodno zagrijanoj rerni na 180 °C oko 4 minute. Nakon pečenja, izrežite kore na željeni prečnik, a ostatke sačuvajte i izmrvite u mrvice za posipanje.

Za kremu, pomiješajte kiselu pavlaku sa šećerom u prahu i vanilin šećerom dok ne dobijete glatku smjesu. Slažite tortu tako što ćete svaku koru premazati pripremljenom kremom. Ostatke tijesta izmrvite i pospite po torti kao dekoraciju.

Torta se treba hladiti nekoliko sati u frižideru, a idealno preko noći. Prije posluživanja, tortu možete ukrasiti dodatnim medom ili prema vlastitim željama.

 

***
Naslovna fotografija: @gladisheva

FOTO: ime i prezime


Bonjour

Uskrsna pinca: Najmekši, najmirisniji recept koji morate probati!

TEKST: Ada Ćeremida | FOTO: @janjolinka

Uskrsna pinca: Najmekši, najmirisniji recept koji morate probati! Uskrsna pinca: Najmekši, najmirisniji recept koji morate probati!

Kako nam se Uskrs bliži, donosimo recept za nezaobilazni slatki hljeb koji će upotpuniti vaš uskršnji sto.

Pinca, tradicionalni uskrsni hljeb, nezaobilazna je poslastica na blagdanskim stolovima širom Hrvatske i Bosne i Hercegovine. Ovaj slatki, mekani hljeb obogaćen limunovom i narandžinom koricom, rumom i vanilijom, simbol je Uskrsa i dolaska proljeća.

Njeni korijeni sežu duboko u prošlost, kada se pripremala u bogatim domaćinstvima kao luksuzna delicija, dok je danas postala omiljeni klasik.



 

Nekada se pinca pripremala uz mnogo strpljenja i ljubavi, a kako biste i vi dobili onu pravu, vazdušastu teksturu, bitno je poštovati nekoliko trikova u pripremi. U nastavku donosimo provjereni recept koji garantuje najmekšu i najmirisniju pincu koju ste ikada probali!




Sastojci:

  • 500 g glatkog brašna

  • 100 g šećera

  • 1 kesica suhog kvasca (ili 20 g svježeg kvasca)

  • 200 ml toplog mlijeka

  • 80 g maslaca (sobne temperature)

  • 2 žumanca

  • 1 cijelo jaje

  • 1 prstohvat soli

  • 1 kašičica ekstrakta vanilije

  • Narendana korica 1 limuna i 1 narandže

  • 1 kašika ruma

  • 50 g grožđica (opciono, prethodno natopljenih u rumu)

Za premaz:

  • 1 žumance

  • 1 kašika mlijeka

  • Krupni šećer za posipanje



Foto: @foodandmoodblog



Priprema:  

Za pripremu pince prvo je potrebno aktivirati kvasac. U posudu s toplim mlijekom dodajte kašiku šećera i kvasac, pa ostavite desetak minuta dok ne zapjeni. U međuvremenu, u velikoj zdjeli pomiješajte brašno, preostali šećer, so, te narendane korice limuna i narandže. Kada se kvasac aktivira, dodajte ga u smjesu zajedno sa žumancima, jajetom, vanilijom i rumom. Mijesite tijesto dok ne postane glatko i povezano.

Zatim, postepeno dodajte omekšali maslac, uz neprestano miješenje, dok tijesto ne postane elastično i meko. Pokrijte ga krpom i ostavite na toplom mjestu da naraste, otprilike sat i po do dva, dok ne udvostruči volumen.


Foto:  @janjolinka


Kada je tijesto spremno, lagano ga premijesite i oblikujte u okrugli hljepčić. Stavite ga na pleh obložen papirom za pečenje, pokrijte i ostavite još pola sata da odmori.

Prije nego što stavite pincu u rernu, premažite je umućenim žumancetom i mlijekom, a zatim oštrim nožem zarežite križ na vrhu. Pecite u prethodno zagrijanoj rerni na 180°C oko 30 - 35 minuta, dok ne poprimi lijepu zlatno-smeđu boju.


Foto: @foodandmoodblog


Kada je pečena, ostavite je da se malo ohladi, a zatim je po želji pospite krupnim šećerom. Poslužite uz šolju toplog čaja ili kafe i uživajte u svakom zalogaju ovog tradicionalnog uskrsnog hljeba.

FOTO: @janjolinka


Bonjour

Bonjour.club član!

Prvi otkrijte najnovije trendove, ekskluzivne vijesti, najbolje shopping preporuke i pogled backstage priče!