TEKST: Ada Ćeremida

DATUM OBJAVE: 11.8.2025.

Mokosh je senzorno putovanje kroz dizajn, okus i historiju smješteno u bajkovitom splitskom vrtu.

Smješten u secesijskoj vili u samom srcu Splita, na adresi Slavićeva ulica 44, Mokosh Restoran i Bar je mjesto koje spaja umjetnost arhitekture s čarolijom gourmet iskustva. 

Svaki detalj od murala starijih od stotinu godina do mousse kolača od organske čokolade, promišljen je tako da potakne osjetila i zadrži vas u trenutku. Ovdje prošlost živi kroz dizajn, a sadašnjost kroz okuse i mirise vrta u kojem je svaki obrok poziv na dijeljenje.

 



Vrt iz druge priče  

Vila Tončić, zaštićena kao kulturno dobro, krije jedan od najljepših vrtova u Splitu. Ovaj prostor, koji je nekad oblikovao arhitekt Kamilo Tončić s učenicima Obrtne škole, danas odiše gotovo bajkovitim šarmom.

 

bonjour_ba_mokosh_restoran_split_01

bonjour_ba_mokosh_restoran_split_05


Tu je i originalna fontana, čiji zvuk postaje soundtrack vašeg boravka, dok se između hlada i sunca otvara scena za uživanje koje nema rok trajanja.


bonjour_ba_mokosh_restoran_split_03

bonjour_ba_mokosh_restoran_split_04



Secesija i šarm 70-ih: Interijer koji je osvojio i London  

Kada restoran u Splitu postane finalist za prestižnu međunarodnu nagradu za dizajn interijera, znate da je riječ o nečemu posebnom.

Interijer Mokosha potpisuje Studio 520 iz Londona, a svaki kutak ove vile iz 1900-ih prožet je pažljivo čuvanim arhitektonskim naslijeđem i vibrantnim elementima inspiriranim estetikom 70-ih godina. 



bonjour_ba_mokosh_restoran_split_08

bonjour_ba_mokosh_restoran_bar_split_02

bonjour_ba_mokosh_restoran_split_010


Glavni salon, tri sobe povezane bojama i uzorcima, kao i čuvena Plava soba, čine mozaik prostora u kojem se historija ne skriva nego diše.

Na društvenim mrežama restoran je podijelio kako je "svaka godina ostavila svoj trag" i time dodatno podcrtao viziju prostora kao živog platna.


bonjour_ba_mokosh_restoran_split_09

bonjour_ba_mokosh_restoran_bar_split_03


Uz simetrične rasporede i originalne detalje, interijer Mokosha uvodi posjetitelja u svijet boja i ritma koji se ne viđa često na domaćoj sceni. 

Prugasti zidovi u kombinaciji pastelne zelene i koralno crvene donose neočekivanu svježinu, dok pažljivo birane lampe, ogledala s naglašenim okvirima i retro elementi stvaraju skladan dijalog između secesije i estetike 70 - ih. U tom spoju nostalgije i savremenosti nema mjesta slučajnosti sve je taktilno, razigrano, ali i funkcionalno.


bonjour_ba_mokosh_restoran_split_011

bonjour_ba_mokosh_restoran_split_013

bonjour_ba_mokosh_restoran_split_014


Meni koji slavi zajedništvo i sezonu

“Naš jelovnik je priča o dijeljenju” poručili su na socijalnim medijima iz Mokosha. Hrana se ovdje ne doživljava kao klasičan slijed jela, već kao mediteranska gozba u kojoj se svi uključuju. 

 



Od burrate s bosiljkom iz vrta i domaćeg hljeba s maslinama, do zvijezde kuće, Tarte Flambéea koji dolazi u četiri verzije, svaki zalogaj je i gourmet i emotivni narativ. Dodaci poput umaka i priloga na svakom stolu čine iskustvo još bogatijim i osobnijim.



bonjour_ba_mokosh_restoran_bar_split_G_1


Kad mousse kolač od organske čokolade s tonkom, karameliziranim lješnjacima i hrskavim komadićima postane razlog za povratak, znate da ste na mjestu koje razumije slatke rituale. 

Još jedna poslastica? Choux punjen mousseom od pistacija s nježnom karameliziranom jezgrom je desert koji se pamti.


Kokteli koji pričaju priče

U Mokoshu mixology nije samo vještina . Kako su istaknuli na društvenim mrežama, njihov "mixology laboratorij svakog dana stvara nova iznenađenja", a svaki koktel nosi boje, mirise i teksture koje odgovaraju senzibilitetu prostora. 


bonjour_ba_mokosh_restoran_split_06

bonjour_ba_mokosh_restoran_split_016


Mokosh je pažljivo ispisano poglavlje splitske gourmet i kulturne scene koje s razlogom izaziva pažnju i lokalaca i gostiju grada. 

Raskošan u detaljima, promišljen u svakom kutku i topao u dočeku, ovaj restoran postavlja nova pravila o tome kako jedan prostor može istovremeno čuvati naslijeđe i živjeti u sadašnjem trenutku.

U sezoni kada Split vrvi životom, Mokosh se doživljava kao odmak, ne od grada nego prema sebi.
 

Pogledajte najnovije teme na Bonjour.ba 

Foto: @mokoshrestoran


Bonjour

Pita od šljiva s cimetom i mrvicama: Desert koji miriše na djetinjstvo

TEKST: Adelisa Mašić

Pita od šljiva s cimetom i mrvicama: Desert koji miriše na djetinjstvo Pita od šljiva s cimetom i mrvicama: Desert koji miriše na djetinjstvo

Šljive su upravo u sezoni i teško je zamisliti bolji način da ih iskoristimo nego u sočnom desertu koji spaja jednostavnost i toplinu domaće kuhinje.

Hrskave mrvice, miris cimeta i sočno voće stvaraju kombinaciju kojoj je teško odoljeti, posebno u jesenjim danima kada tražimo nešto što grije i podsjeća na bakin sto.

 



Ono što ovaj recept čini posebnim jeste to što ne zahtijeva puno vremena ni komplikovane korake. Dovoljno je pripremiti tijesto, posuti ga šljivama i cimetom, a zatim završiti sve slojem prhkih mrvica. 

 



Nakon pečenja, kuća će mirisati na spoj voća i maslaca, a svaki zalogaj donosi savršen balans slatkog i kiselkastog.

Kako se pravi?  
 


 

  • Pripremite tijesto od brašna, maslaca, šećera, jaja i praška za pecivo.
  • Rasporedite ga u kalup i preko stavite očišćene i narezane šljive.
  • Dodajte malo šećera i cimeta za puniji okus.
  • Na kraju pospite mrvicama od brašna, maslaca i vanilin šećera.
  • Pecite oko sat vremena na 180°C dok površina ne postane zlatna i hrskava.

     



Ovaj desert možete poslužiti topao uz kuglu sladoleda ili šlag, ali jednako je ukusan i sam. Idealno za popodnevnu pauzu, druženje s prijateljima ili kao slatki završetak vikenda.

Pogledajte najnovije teme na Bonjour.ba 

Foto: @blairgreyx


Bonjour

Bonjour.club član!

Prvi otkrijte najnovije trendove, ekskluzivne vijesti, najbolje shopping preporuke i pogled backstage priče!