TEKST: Ada Ćeremida
DATUM OBJAVE: 11.8.2025.
Mokosh je senzorno putovanje kroz dizajn, okus i historiju smješteno u bajkovitom splitskom vrtu.
Smješten u secesijskoj vili u samom srcu Splita, na adresi Slavićeva ulica 44, Mokosh Restoran i Bar je mjesto koje spaja umjetnost arhitekture s čarolijom gourmet iskustva.
Svaki detalj od murala starijih od stotinu godina do mousse kolača od organske čokolade, promišljen je tako da potakne osjetila i zadrži vas u trenutku. Ovdje prošlost živi kroz dizajn, a sadašnjost kroz okuse i mirise vrta u kojem je svaki obrok poziv na dijeljenje.
Vrt iz druge priče
Vila Tončić, zaštićena kao kulturno dobro, krije jedan od najljepših vrtova u Splitu. Ovaj prostor, koji je nekad oblikovao arhitekt Kamilo Tončić s učenicima Obrtne škole, danas odiše gotovo bajkovitim šarmom.
Tu je i originalna fontana, čiji zvuk postaje soundtrack vašeg boravka, dok se između hlada i sunca otvara scena za uživanje koje nema rok trajanja.
Secesija i šarm 70-ih: Interijer koji je osvojio i London
Kada restoran u Splitu postane finalist za prestižnu međunarodnu nagradu za dizajn interijera, znate da je riječ o nečemu posebnom.
Interijer Mokosha potpisuje Studio 520 iz Londona, a svaki kutak ove vile iz 1900-ih prožet je pažljivo čuvanim arhitektonskim naslijeđem i vibrantnim elementima inspiriranim estetikom 70-ih godina.
Glavni salon, tri sobe povezane bojama i uzorcima, kao i čuvena Plava soba, čine mozaik prostora u kojem se historija ne skriva nego diše.
Na društvenim mrežama restoran je podijelio kako je "svaka godina ostavila svoj trag" i time dodatno podcrtao viziju prostora kao živog platna.
Uz simetrične rasporede i originalne detalje, interijer Mokosha uvodi posjetitelja u svijet boja i ritma koji se ne viđa često na domaćoj sceni.
Prugasti zidovi u kombinaciji pastelne zelene i koralno crvene donose neočekivanu svježinu, dok pažljivo birane lampe, ogledala s naglašenim okvirima i retro elementi stvaraju skladan dijalog između secesije i estetike 70 - ih. U tom spoju nostalgije i savremenosti nema mjesta slučajnosti sve je taktilno, razigrano, ali i funkcionalno.
Meni koji slavi zajedništvo i sezonu
“Naš jelovnik je priča o dijeljenju” poručili su na socijalnim medijima iz Mokosha. Hrana se ovdje ne doživljava kao klasičan slijed jela, već kao mediteranska gozba u kojoj se svi uključuju.
Od burrate s bosiljkom iz vrta i domaćeg hljeba s maslinama, do zvijezde kuće, Tarte Flambéea koji dolazi u četiri verzije, svaki zalogaj je i gourmet i emotivni narativ. Dodaci poput umaka i priloga na svakom stolu čine iskustvo još bogatijim i osobnijim.
Kad mousse kolač od organske čokolade s tonkom, karameliziranim lješnjacima i hrskavim komadićima postane razlog za povratak, znate da ste na mjestu koje razumije slatke rituale.
Još jedna poslastica? Choux punjen mousseom od pistacija s nježnom karameliziranom jezgrom je desert koji se pamti.
Kokteli koji pričaju priče
U Mokoshu mixology nije samo vještina . Kako su istaknuli na društvenim mrežama, njihov "mixology laboratorij svakog dana stvara nova iznenađenja", a svaki koktel nosi boje, mirise i teksture koje odgovaraju senzibilitetu prostora.
Mokosh je pažljivo ispisano poglavlje splitske gourmet i kulturne scene koje s razlogom izaziva pažnju i lokalaca i gostiju grada.
Raskošan u detaljima, promišljen u svakom kutku i topao u dočeku, ovaj restoran postavlja nova pravila o tome kako jedan prostor može istovremeno čuvati naslijeđe i živjeti u sadašnjem trenutku.
U sezoni kada Split vrvi životom, Mokosh se doživljava kao odmak, ne od grada nego prema sebi.
Pogledajte najnovije teme na Bonjour.ba
Foto: @mokoshrestoran
TEKST: Adelisa Mašić
Šljive su upravo u sezoni i teško je zamisliti bolji način da ih iskoristimo nego u sočnom desertu koji spaja jednostavnost i toplinu domaće kuhinje.
Hrskave mrvice, miris cimeta i sočno voće stvaraju kombinaciju kojoj je teško odoljeti, posebno u jesenjim danima kada tražimo nešto što grije i podsjeća na bakin sto.
Ono što ovaj recept čini posebnim jeste to što ne zahtijeva puno vremena ni komplikovane korake. Dovoljno je pripremiti tijesto, posuti ga šljivama i cimetom, a zatim završiti sve slojem prhkih mrvica.
Nakon pečenja, kuća će mirisati na spoj voća i maslaca, a svaki zalogaj donosi savršen balans slatkog i kiselkastog.
Kako se pravi?
Ovaj desert možete poslužiti topao uz kuglu sladoleda ili šlag, ali jednako je ukusan i sam. Idealno za popodnevnu pauzu, druženje s prijateljima ili kao slatki završetak vikenda.
Pogledajte najnovije teme na Bonjour.ba
Foto: @blairgreyx
Prvi otkrijte najnovije trendove, ekskluzivne vijesti, najbolje shopping preporuke i pogled backstage priče!