TEKST: Adelisa Mašić

DATUM OBJAVE: 2.11.2025.

Stolnjak je detalj koji čini razliku. On unosi toplinu, povezuje sve elemente na stolu i pretvara običan obrok u mali ritual.

U JYSK ponudi ove sezone dominiraju prirodni tonovi: bež, siva, topla smeđa i zlatna – savršeni za stvaranje mirne, cozy atmosfere u trpezariji. 

 



Materijali poput lana i pamuka daju rustikalni, ali elegantan dojam, dok su decentne teksture i meke ivice ono što svaku trpezu čini privlačnom.

 



Ako voliš klasičan izgled, odaberi jednostavan jednobojni stolnjak i naglasi ga keramičkim posuđem i staklenim čašama. Za nešto moderniji pristup, kombinuj stolnjake s podmetačima i ubrusima.

 

Bonjour.club član!

Prvi otkrijte najnovije trendove, ekskluzivne vijesti, najbolje shopping preporuke i pogled u backstage priče!


 



A najbolji dio? JYSK stolnjaci su funkcionalni i jednostavni za održavanje, što ih čini idealnim za svakodnevnu upotrebu. 

 



Od porodičnih večera do prazničnih okupljanja, uz pravi stolnjak i nekoliko pažljivo odabranih detalja, svaki sto postaje mjesto susreta i uživanja.

 



U nastavku izdvajamo stolnjake iz JYSK-a koji će tvoju trpezariju pretvoriti u prostor pun topline i stila:


jysk_stolnjaci10bonjour_ba-2
 

Kupi ovdje



jysk_stolnjaci9bonjour_ba-2
 

Kupi ovdje



jysk_stolnjaci8bonjour_ba-2
 

Kupi ovdje



jysk_stolnjaci7bonjour_ba-2
 

Kupi ovdje



jysk_stolnjaci6bonjour_ba-2
 

Kupi ovdje



jysk_stolnjaci5bonjour_ba-2
 

Kupi ovdje



jysk_stolnjaci4bonjour_ba-2
 

Kupi ovdje



jysk_stolnjaci3bonjour_ba-2
 

Kupi ovdje



jysk_stolnjaci2bonjour_ba-2
 

Kupi ovdje



jysk_stolnjaci1bonjour_ba-2
 

Kupi ovdje

Foto: @designguro


Bonjour

Nar stoji u zdjeli danima? Evo kako ga oguliti uz jednostavan trik bez nereda i fleka.

TEKST: Adelisa Mašić

Nar stoji u zdjeli danima? Evo kako ga oguliti uz jednostavan trik bez nereda i fleka. Nar stoji u zdjeli danima? Evo kako ga oguliti uz jednostavan trik bez nereda i fleka.

Nar je voće koje često kupimo s najboljom namjerom: zbog okusa, zdravlja i sezone, ali ga onda danima gledamo u zdjeli.

Razlog je gotovo uvijek isti: strah od nereda i fleka koje ostaju po rukama, radnoj površini i odjeći, a koje se ne skidaju baš tako lako. I tako nar stoji, odgađamo ga pojesti i na kraju često završi prezreo ili potpuno zaboravljen.

 



A zapravo, pitanje kako oguliti nar ne mora biti ni komplikovano ni neuredno. Uz jednostavan trik, cijeli proces postaje brz, čist i mnogo ugodniji.

Zašto se naru ipak vrijedi vratiti?  

Nar, poznat i kao šipak, posebno je cijenjen tokom zimskih mjeseci zbog svojih zdravstvenih benefita. Bogat je antioksidansima, vitaminom C i korisnim biljnim spojevima koji jačaju imunitet, pomažu organizmu u borbi protiv upala i doprinose zdravlju srca. 

 



Upravo zato često se preporučuje u periodima prehlada i viroza, ali i kao dio uravnotežene prehrane. Njegove sočne sjemenke lako se uklapaju u salate, jogurt, zobene kaše ili deserte, ali samo ako ih uspijemo izvaditi bez stresa.

 



Trik uz koji nar gulimo bez fleka  

Ako ste se ikada pitali kako oguliti nar bez nereda, odgovor je jednostavan: uz pomoć vode.

 



Nar najprije dobro operite, zatim nožem uklonite gornji dio i lagano ga razrežite na nekoliko većih dijelova. Umjesto da ga čistite na suho, potopite dijelove u veću zdjelu s hladnom vodom. Pod vodom prstima nježno razdvajajte koru i oslobađajte sjemenke.

 



Ono što ovu metodu čini posebno praktičnom jeste to što:

– sok ne prska i ne ostavlja fleke
– bijeli dijelovi kore isplivaju na površinu
– sjemenke same padaju na dno i ostaju čiste

Na kraju je dovoljno ukloniti koru s površine vode i procijediti sjemenke. Bez nereda, bez mrlja i bez gorkih dijelova.

 



Uz ovaj trik, pitanje kako oguliti nar više neće biti razlog da ga odgađate, posebno u sezoni kada nam njegovi benefiti najviše trebaju.

Foto: @pomwonderfuluk


Bonjour

Bonjour.club član!

Prvi otkrijte najnovije trendove, ekskluzivne vijesti, najbolje shopping preporuke i pogled u backstage priče!