TEKST: Adelisa Mašić
DATUM OBJAVE: 21.10.2025.
Ako volite kafu i planirate posjetiti Beč, postoji jedno mjesto koje se među ljubiteljima specialty kafe spominje s posebnim poštovanjem.
Zove se Gota Coffee Experts: bečki coffee shop i pržionica koji su među najboljima na svijetu, s titulom najboljeg u Europi i trećeg na globalnoj listi.
U Goti se kafa ne poslužuje napamet, svaka šoljica rezultat je znanja, strasti i pažnje prema detalju.
Njihov tim broji višestruke šampione: Aeropress prvake Austrije, najbolje bariste 2023. i 2024., kao i osvajače priznanja CIGS Austria.
Ambijent je topao i nenametljiv, spoj skandinavskog minimalizma i bečkog šarma. Na policama se nižu pakovanja svježe prženih zrna, prostor ispunjava miris kafe, a bariste s lakoćom preporučuju idealan blend prema tvom ukusu.


Foto: @kafediaryy
Pored espressa koji im je donio evropsku titulu, u ponudi su i filter kafe, cold brew, pour-over varijante, kao i peciva i slatki zalogaji koji upotpunjuju iskustvo jutarnje pauze.
Gota je jedno od onih mjesta u koja se lako zaljubite, zbog arome, jednostavnosti i energije koja vas natjera da se vratite po još jednu šoljicu.
Foto: @anna.esthete
TEKST: Adelisa Mašić
Police u kuhinji često kriju male staklenke začina koje čuvamo godinama, ali jeste li se ikada zapitali: može li začinima zapravo isteći rok trajanja?
Iako su sušeni začini poznati po dugotrajnosti, njihova aroma i snaga s vremenom ipak blijede. Koliko dugo će zadržati pun okus zavisi od vrste, načina obrade i najvažnije, od uslova u kojima ih čuvamo.
Biljni začini poput bosiljka, origana, timijana, lovora, peršuna ili metvice traju u prosjeku do tri godine, ali nakon tog perioda postaju blaži i manje mirisni.
Mljeveni začini poput cimeta, đumbira, kurkume ili paprike gube intenzitet nešto brže, najčešće nakon dvije godine, jer su sitno mljeveni i više izloženi zraku i svjetlu.
So je izuzetak: ona traje neograničeno, ali ako je aromatizovana drugim začinima i oni s vremenom gube snagu.
Važno je znati da se začini ne kvare u klasičnom smislu: ne mogu izazvati zdravstvene probleme, ali nakon određenog vremena više neće obogatiti jelo onako kao svježi.
Najbolji način da to provjerite je jednostavan: pomirišite i okusite. Ako miris nije snažan i prepoznatljiv, vrijeme je da začinu kažete zbogom.
Mali savjet: čuvajte začine u dobro zatvorenim posudama, daleko od svjetla i vlage i uživat ćete u njihovoj aromi duže nego što mislite, jer čak i najmanji prstohvat svježeg začina može promijeniti cijelo jelo.
Foto: @photo.xzera
Prvi otkrijte najnovije trendove, ekskluzivne vijesti, najbolje shopping preporuke i pogled backstage priče!