TEKST: Adelisa Mašić

DATUM OBJAVE: 21.10.2025.

Ako volite kafu i planirate posjetiti Beč, postoji jedno mjesto koje se među ljubiteljima specialty kafe spominje s posebnim poštovanjem.

Zove se Gota Coffee Experts: bečki coffee shop i pržionica koji su među najboljima na svijetu, s titulom najboljeg u Europi i trećeg na globalnoj listi.

 



U Goti se kafa ne poslužuje napamet, svaka šoljica rezultat je znanja, strasti i pažnje prema detalju. 

 



Njihov tim broji višestruke šampione: Aeropress prvake Austrije, najbolje bariste 2023. i 2024., kao i osvajače priznanja CIGS Austria.

 



Ambijent je topao i nenametljiv, spoj skandinavskog minimalizma i bečkog šarma. Na policama se nižu pakovanja svježe prženih zrna, prostor ispunjava miris kafe, a bariste s lakoćom preporučuju idealan blend prema tvom ukusu.

 



gota_bec1bonjour_ba-1

gota_bec2bonjour_ba

Foto: @kafediaryy

Pored espressa koji im je donio evropsku titulu, u ponudi su i filter kafe, cold brew, pour-over varijante, kao i peciva i slatki zalogaji koji upotpunjuju iskustvo jutarnje pauze.

 



Gota je jedno od onih mjesta u koja se lako zaljubite, zbog arome, jednostavnosti i energije koja vas natjera da se vratite po još jednu šoljicu.

Foto: @anna.esthete


Bonjour

Može li začinima isteći rok? Evo kako prepoznati kada ih treba zamijeniti.

TEKST: Adelisa Mašić

Može li začinima isteći rok? Evo kako prepoznati kada ih treba zamijeniti. Može li začinima isteći rok? Evo kako prepoznati kada ih treba zamijeniti.

Police u kuhinji često kriju male staklenke začina koje čuvamo godinama, ali jeste li se ikada zapitali: može li začinima zapravo isteći rok trajanja?

Iako su sušeni začini poznati po dugotrajnosti, njihova aroma i snaga s vremenom ipak blijede. Koliko dugo će zadržati pun okus zavisi od vrste, načina obrade i najvažnije, od uslova u kojima ih čuvamo.

 



Biljni začini poput bosiljka, origana, timijana, lovora, peršuna ili metvice traju u prosjeku do tri godine, ali nakon tog perioda postaju blaži i manje mirisni.

 



Mljeveni začini poput cimeta, đumbira, kurkume ili paprike gube intenzitet nešto brže, najčešće nakon dvije godine, jer su sitno mljeveni i više izloženi zraku i svjetlu.

 



So je izuzetak: ona traje neograničeno, ali ako je aromatizovana drugim začinima i oni s vremenom gube snagu.

 



Važno je znati da se začini ne kvare u klasičnom smislu: ne mogu izazvati zdravstvene probleme, ali nakon određenog vremena više neće obogatiti jelo onako kao svježi.

 



Najbolji način da to provjerite je jednostavan: pomirišite i okusite. Ako miris nije snažan i prepoznatljiv, vrijeme je da začinu kažete zbogom.

 



Mali savjet: čuvajte začine u dobro zatvorenim posudama, daleko od svjetla i vlage  i uživat ćete u njihovoj aromi duže nego što mislite, jer čak i najmanji prstohvat svježeg začina može promijeniti cijelo jelo.

Foto: @photo.xzera


Bonjour

Bonjour.club član!

Prvi otkrijte najnovije trendove, ekskluzivne vijesti, najbolje shopping preporuke i pogled backstage priče!