TEKST: Adelisa Mašić
DATUM OBJAVE: 8.8.2025.
Čim se pročulo da je otvoren novi kafić s posebnom pričom, znali smo da ga moramo posjetiti.
Kada smo zakoračili u Backyard caffe, Mirza nas je dočekao s velikim osmijehom koji odmah unosi toplinu u prostor. Na ulazu miris svježe kafe, u pozadini tihi žamor gostiju, a prema kraju prostora nazire se mala bašta, onaj ‘backyard’ po kojem je mjesto dobilo ime.
Jučer je kafić otvorio svoja vrata, a mi smo već danas tu, znatiželjni da otkrijemo šta se krije iza ovog novog Mirzinog projekta koji spaja ugodnu atmosferu, rad i humanitarnu priču.
Kako prolazimo kroz prostor, pogled nam privlači mala, skrivena bašta. Tiha i zaštićena od gradske gužve, idealna je za jutarnju kafu ili popodnevno opuštanje. Nekoliko koraka niže otkrivamo i donji sprat pretvoren u co-working prostor, miran i savršen za freelancere, studente i sve koji žele raditi u opuštenoj atmosferi.
Mislilo se i na najmlađe, pa je tako na podu oslikana školica, a u posebnom dijelu djeca mogu crtati kredom i zabavljati se dok odrasli uživaju u razgovoru ili kafi.
Ovdje ćete sami naručiti piće, jer self service koncept funkcioniše uz uputstva postavljena na stolovima.
Mirza je pokrenuo i saradnju Mustre x Backyard, pa će uskoro biti predstavljena kolekcija planera i šolja od čije prodaje dio prihoda ide za organizaciju Srce za djecu.
U razgovoru s Mirzom saznajemo i filozofiju kojom vodi Backyard caffe. Kaže da ga nikada nije previše zanimalo koliko neko ima iskustva, već koliko ima želje. Želio je ljude koji ovaj posao rade iz ljubavi, koji će zajedno učiti, rasti i graditi mjesto na koje se gosti rado vraćaju.
U Backyard caffeu koji se nalazi u ulici Zelenih beretki 18 jednako ćete uživati dok radite u miru, pijete popodnevnu kafu s prijateljicama ili gledate kako se djeca zabavljaju na kreativan način, a vi se opuštate.
Pogledajte najnovije teme na Bonjour.ba
Foto: Bonjour
TEKST: Adelisa Mašić
Šljive su upravo u sezoni i teško je zamisliti bolji način da ih iskoristimo nego u sočnom desertu koji spaja jednostavnost i toplinu domaće kuhinje.
Hrskave mrvice, miris cimeta i sočno voće stvaraju kombinaciju kojoj je teško odoljeti, posebno u jesenjim danima kada tražimo nešto što grije i podsjeća na bakin sto.
Ono što ovaj recept čini posebnim jeste to što ne zahtijeva puno vremena ni komplikovane korake. Dovoljno je pripremiti tijesto, posuti ga šljivama i cimetom, a zatim završiti sve slojem prhkih mrvica.
Nakon pečenja, kuća će mirisati na spoj voća i maslaca, a svaki zalogaj donosi savršen balans slatkog i kiselkastog.
Kako se pravi?
Ovaj desert možete poslužiti topao uz kuglu sladoleda ili šlag, ali jednako je ukusan i sam. Idealno za popodnevnu pauzu, druženje s prijateljima ili kao slatki završetak vikenda.
Pogledajte najnovije teme na Bonjour.ba
Foto: @blairgreyx
Prvi otkrijte najnovije trendove, ekskluzivne vijesti, najbolje shopping preporuke i pogled backstage priče!