TEKST: Bonjour.ba/PR
DATUM OBJAVE: 7.3.2025.
Ovog augusta, Banjaluka ponovo postaje epicentar muzičke energije!
Od 7. do 9. augusta, tvrđava Kastel biće domaćin trinaestog izdanja Freshwave festivala, donoseći publici nezaboravne zvučne i vizuelne spektakle. Svake godine festival raste, pomjera granice i donosi nova iznenađenja, a 2025. godina neće biti izuzetak.
Muzika koja nadilazi granice
Sa više od 1500 izvođača u proteklih 12 godina, Freshwave festival se pozicionirao kao jedan od najvažnijih muzičkih događaja u regionu. Kombinujući najbolje svjetske i regionalne izvođače sa vrhunskom produkcijom, festival donosi spektar muzičkih pravaca – od elektronske muzike, hip-hopa i trepa do specijalnih trance setova koji garantuju nezaboravne noći.
Ovo nije samo muzički događaj – Freshwave je pokretač kulturnog i turističkog razvoja Banjaluke. Tvrđava Kastel, Banj brdo i prelijepi kanjon Vrbasa svake godine privlače sve više posjetilaca, pretvarajući grad u centar festivalske energije koji okuplja publiku iz cijelog svijeta.
Najjače izdanje do sada
Sa još većim produkcijskim standardima, inovativnim vizuelnim efektima i pažljivo biranim lineup-om, Freshwave 2025. obećava nezaboravno iskustvo. Pripremite se za tri dana vrhunske muzike, energije i atmosfere kakvu samo Freshwave može da pruži.
Vidimo se na Kastelu od 7. do 9. augusta!
***
Foto: @freshwave
TEKST: Ilda Ilda | FOTO:
Od 11. do 13. travnja Rovinj ponovo postaje središte okusa, ideja i priča koje mijenjaju način na koji gledamo hranu. Četvrto izdanje Weekend Food Festivala vraća se s programom koji spaja vrhunske chefove, stručnjake i sve one kojima je hrana posao i strast.
U staroj Tvornici duhana, kroz panele, masterclassove, showcooking radionice i posebne događaje, susreću se znanje i užitak, struka i publika, profesionalci i entuzijasti. Na glavnu festivalsku pozornicu stižu velika imena svjetske gastro scene - Marco Pierre White, chef-ikona i prvi britanski chef s tri Michelinove zvjezdice, Jp McMahon, osnivač festivala Food on the Edge te Matt Orlando, pionir održive gastronomije, možda najpoznatiji po svom genijalnom restoranu Amass. Uz njih, Rovinj će ugostiti stotine sudionika iz regije i svijeta – chefova, vinara, proizvođača i vizionara.
Jp McMahon
Matt Orlando
U dvorani se otvaraju i ključne teme industrije. Na panelu Od sela do hotela , Mladen Jakopović, predsjednik Hrvatske poljoprivredne komore, Silvija Terlević, istarska poljoprivrednica i članica HPK, te Jeffrey Vella, korporativni kulinarski direktor Maistre, govorit će o povezivanju lokalne poljoprivrede s turističkim sektorom – i o tome kako domaće namirnice uvesti u vrhunske restorane.
U festivalskom restoranu Weekend Food x Noel by Ivan Temšić održat će se i predavanje Informatization of Restaurant Business , namijenjeno profesionalcima, koje vodi Davor Bienenfeld, vlasnik nekoliko vrlo uspješnih restorana. Predavanje istražuje kako moderni restorani transformiraju poslovanje putem digitalnih inovacija, fokusirajući se na sustave prikaza u kuhinji, komunikacijske alate u stvarnom vremenu i tehnologije "home automation" prilagođene ugostiteljstvu.
Davor Bienenfeld
Ivan Temšić
Na temelju konkretnih primjera bit će riječi o tome kako ti sustavi pojednostavljuju tijek rada, smanjuju pogreške i poboljšavaju koordinaciju između prednjeg i stražnjeg dijela restorana, u konačnici poboljšavajući iskustvo gostiju i operativnu učinkovitost. Ulaz na predavanje je slobodan.
Luka Cinalli
Za sve posjetitelje s festivalskom ulaznicom pripremljen je bogat raspored masterclassova i showcookinga u prostoru stare Tvornice duhana. Poseban dio programa, profesionalni masterclassovi, održat će se u Grand Park Hotelu Rovinj i u potpunosti su posvećeni barskom segmentu. Luca Cinalli, jedan od najcjenjenijih europskih barmena i Karlo Ferenčak, poznati hrvatski barmen i konzultant, donose teme od luksuznog doživljaja gosta do znanosti karbonizacije koktela. Na profesionalni program možete se prijaviti na službenoj stranici Festivala .
Weekend Food Festival ugostit će i Istra Natural, boutique festival jantarnih i prirodnih vina , na kojem će se predstaviti hrvatski i slovenski vinari. Bit će to rijetka prilika da se na jednom mjestu kušaju vina nastala tehnikama maceracije bijelih sorti i minimalne intervencije. Cijene degustacija dostupne su na službenoj stranici Festivala.
Ako želite doživjeti Istru na tanjuru – ne propustite RANGITE! – Istrian Food Market, otvoreni dio festivala u staroj Tvornici duhana, osmišljen uz podršku Maistre. Ovdje se nude sirevi, maslinova ulja, pršuti, tartufi, domaća tjestenina i vina – ali i osobni susreti s onima koji ih stvaraju.
Unutar prostora festivala bit će otvoren i Weekend Food Market, dvije izložbene zone s proizvodima partnera festivala, Make it count bar kao prostor za večernje druženje te festivalski restoran Weekend Food x Noel by Ivan Temšić.
U festivalski program uključili su se i brojni rovinjski restorani koji će za posjetitelje Weekend Food Festivala pripremati posebne jelovnike inspirirane lokalnim sastojcima. Među njima su Giannino, Orca, Rio, Santa Roma, Fortuna, Marina, La Perla, Sapori di Spirito Santo, Al Dente, Grongo e Alice, El Bugadur, Maslina, Brasserie Adriatic i Konoba Kantinon – svatko sa svojom interpretacijom istarskog okusa i pričom koja se pamti.
Više informacija o ovogodišnjem Weekend Food Festivalu potražite na službenoj stranici Festivala te na društvenim mrežama, Instagramu, TikToku i Facebooku.
Vidimo se u Rovinju!
Prvi otkrijte najnovije trendove, ekskluzivne vijesti, najbolje shopping preporuke i pogled backstage priče!