TEKST: Ada Ćeremida
DATUM OBJAVE: 11.3.2025.
Uvijek tragamo za novim varijacijama klasičnih deserata, a grčki Ekmek Kataifi je savršen primjer kako tradicionalni okusi mogu dobiti osvježavajući preokret.
Ekmek kadaif je posebni grčki desert koji spaja hrskavu teksturu kataifi tijesta, aromatični šećerni sirup, kremasti sloj vanilijevog pudinga i bogatu završnicu od šlaga.
Ime “ekmek” potiče iz turskog jezika i znači “hljeb”, dok “kataifi” označava specifično fino rezano tijesto koje se koristi u istoimenim bliskoistočnim i mediteranskim poslasticama.
Foto: @sugarworks_my
Iako i grčka i turska verzija ovog deserta dijele osnovne sastojke, turski ekmek kadayıfı obično se pravi s debelim slojem natopljenog hljeba, dok grčki ekmek kataifi koristi kadaif tijesto, čineći ga laganijim i hrskavijim. Danas vam donosimo recept za upravo tu grčku verziju!
Foto: @kolonaki_on4th
Sastojci:
Za sloj kadaifa:
Za sirup:
Za kremu:
Za šlag:
Foto: @mygreekdish
Priprema:
Za pripremu kadaif sloja, zagrijte rernu na 180°C. Rastresite kadaif tijesto prstima, kako bi se odvojile niti, te prelijte rastopljenim puterom i dobro promiješajte. Rasporedite u pravougaoni pleh (otprilike 20 x 30 cm), blago ga utisnite i pospite mljevenim orasima ili bademima. Kadaif pecite 25 - 30 minuta, dok ne postane zlatno i hrskavo.
Kako bi napravili sirup potrebno je u šerpi pomiješati vodu, šećer, limunov sok, vanilu i cimet, pa zagrijati dok ne provri. Kuhajte ga 5 minuta na srednjoj vatri dok sirup ne postane malo gušći, te prelijte vruć sirup preko pečenog kadaifa, ostavite da upije i ohladi se.
Za kremu, u šerpi zagrijte mlijeko do tačke ključanja, a u drugoj posudi umutite žumanca, šećer i gustin te dodajte malo toplog mlijeka uz neprestano miješanje. Smjesu vratite u šerpu i kuhajte na laganoj vatri dok se ne zgusne (stalno miješajte). Sklonite smjesu s vatre, umiješajte puter i vanilu, pa ostavite da se ohladi.
Prelijte kremu preko ohlađenog kadaif sloja i izravnajte površinu. Kao završni sloj i dekoraciju umutite slatko vrhnje sa šećerom u prahu u čvrst šlag i premažite preko kreme. Pospite listićima badema ili pistacija, koji definitivno daju karakterističan izgled ovoj poslastici.
Vaš gotovi ekmek kadaif stavite u frižider najmanje 4 sata da se ohladi, a idealno bi bilo preko noći.
***
Naslovna fotografija: @sugarworks_my
TEKST: Ilda Lihić-Isović | FOTO: @lglora
Ako ste ikada poželjeli pronaći hlače koje izgledaju kao da pripadaju luksuznom resortu, ali se osjećaju kao pidžama – vaš trenutak je upravo stigao. ZARA je snizila cijenu modela koji istovremeno nosi titulu najelegantnijih i najlaganijih bijelih hlača u sezoni. I da, još su dostupne!
Zašto ih svi žele u ormaru ovog proljeća? Ove hlače srednje visokog struka dolaze s elastičnim pojasom i vezicom za prilagodbu, pružajući vam savršeno pristajanje i udobnost tijekom cijelog dana.
Izrađene su od kombinacije 63% liocela, 31% viskoze i 6% poliamida što ih čini laganima i prozračnima, idealnima za proljetne dane. Bočni džepovi i stražnji našiveni džepovi dodaju praktičnost ovom elegantnom komadu.
Zamislite: bijele hlače koje se ne gužvaju, u kojima se možete zavaliti na terasu s knjigom, ali i pojaviti na sastanku i pokupiti komplimente. Da, molim!
Na rasprodaji, ali ne zadugo
Ono što nas posebno raduje? Trenutno su ove hlače dostupne po sniženoj cijeni od 29,95 KM, što je 40% popusta od originalne cijene, ali požurite! Zalihe su ograničene, a ovakve prilike ne traju dugo!
Prvi otkrijte najnovije trendove, ekskluzivne vijesti, najbolje shopping preporuke i pogled backstage priče!