TEKST: Bonjour.ba, Promotivni članak

DATUM OBJAVE: 13.3.2025.

Za vrijeme pripreme iftara, uvijek imamo onu malu dozu kreativnosti koja nas inspiriše isprobati nešto novo, nešto što će obradovati sve čula i unijeti posebnu čaroliju.

 

Dok su tradicionalna jela uvijek tu da nas podsjete na domaći, mirisni iftar, nekako nas uvijek uhvati želja za nečim neočekivanim.

 



Onda se pojavi trenutak kad shvatimo: Zašto se ne bismo poigrali s okusima? I tako, iz tog znatiželjnog trenutka, stvorena je slastica koja će pomaknuti granice iftarskih deserta: Dubai hurme u čokoladi!

 



Sočne hurme koje vas mame da zaronite u njih, kremasta pistacija koja se topi u ustima, kadaif koji vam daje tu savršenu dozu hrskavosti i naravno, bogata mliječna čokolada koja sve to spaja u jednu senzacionalnu bombu okusa!

 

 

Bit ćemo iskreni, mislimo da je ovo najlakši desert koji možete pripremiti bez pečenja, bez stresa, a opet s toliko okusa da će svi za stolom biti oduševljeni.

 



Važnost odabira sastojaka: Bez njih, desert ne bi bio isti!  

Svaki desert nosi svoju priču, ali nijedna priča nije potpuna bez pažljivog odabira sastojaka. Kada su u pitanju Dubai hurme u čokoladi, ključna je kvaliteta jer svaki sastojak ima svoju ulogu u stvaranju tog nezaboravnog okusa.

 



Hurme, te slatke i sočne plodove, ne biramo slučajno jer one su srce ovog deserta. Bogate vlaknima i prirodnim šećerima, donose savršenu ravnotežu između slatkoće i hranjivosti, dok pistacije svojim slanim okusom donose kontrast, ali i dubinu.
 




Ne zaboravimo ni indijski orah, koji svojim orašastim okusom i hrskavom teksturom podiže cijelu kombinaciju. Oni stvaraju harmoničan spoj, bogat u okusu i nutritivnim vrijednostima, koji ne samo da će očarati vaše goste, nego će ih i napuniti energijom koja dolazi iz prirode.

 




DUBAI hurme u čokoladi   

Sastojci

Priprema

1. Počnimo s osnovom: EuroCompany99 hurme! Otvorite ih nježno, koristeći čašu kako biste ih lagano pritisnuli, stvarajući mali prostor za savršeno punjenje.

2. Zatim pređite na kadaif. U tavi, otopite malo maslaca i prepržite kadaif dok ne postane zlatno hrskav. Kada je sve gotovo, dodajte kremu od pistacija i promiješajte dok se ne stvori glatka, bogata smjesa.
 

 

3. Svaku hurmu napunite smjesom od kadaifa pa pažljivo prelijte s otopljenom mliječnom čokoladom. Važno je da čokolada prekriva sve, stvarajući bogatu i svilenu teksturu.

4. Onda dolazi dekoracija! Sjeckajte EuroCompany99 pistacije i indijski orah te ih pospite po vrhu. Time ćete dodati još jedan sloj hrskavosti i dubokih okusa.

 




Ostavite desert da se ohladi u frižideru jer je pravi dojam uvijek u savršenoj temperaturi!





Vjerujte, čim prvi zalogaj stigne do vaših usana, znat ćete da ste napravili pravo čudo od deserta.

 

* * *  
Foto: Belma Halilović za Bonjour.ba

FOTO: Belma Halilović za Bonjour.ba


Bonjour

Bonjour.club član!

Prvi otkrijte najnovije trendove, ekskluzivne vijesti, najbolje shopping preporuke i pogled backstage priče!