TEKST: Ada Ćeremida
DATUM OBJAVE: 24.6.2025.
Mislite da znate Baščaršiju? Možda je vrijeme da provjerite još jednom.
Ovim člankom počinjemo Baščaršija Ljeti, ljetnu seriju koja zaranja dublje u najpoznatiji dio Sarajeva. Da, Baščaršija je razglednica sama od sebe, ali i mnogo više od toga.
Na površini su ćevapi, baklava i gužva. Ispod toga: mjesta u koja se ide da bi se uzelo vrijeme. Za kafu. Za društvo. Za dobru hranu. Za predah.
U ovom članku vodimo vas na tri lokacije. Svaka potpuno drugačija od ušuškane tradicije do betonske ulične priče i kultnog domaćeg ručka. Sve ih spaja jedno: ovo su mjesta koja Sarajlije čuvaju za sebe.
Ovo je tek početak, kroz seriju ćemo istraživati sve što Baščaršija ljeti znači, od mode, do interijera i atmosfere koje ne stanu na razglednicu.
Behut: Tradicija servirana uz kafu
Ako skrenete s glavne ulice prema Kovačima, svega nekoliko minuta hoda od Sebilja, doći ćete do Behut Coffee Shopa – jedne od novijih, ali već omiljenih adresa među Sarajlijama. Otvoren prošle godine na adresi Kovači 20, Behut se nije odlučio za trendove – već za atmosferu bosanske kuće.

Unutrašnjost je uređena s mnogo pažnje: ručno tkani ćilimi, zlatni ramovi, drveni detalji i jastuci s tradicionalnim motivima stvaraju ugođaj u kojem kafa dolazi kao prirodni nastavak prostora. Na meniju su domaća bosanska kafa i gusti salep s cimetom – napitak koji se sve rjeđe nalazi, ali ovdje je pripremljen kako treba.


Poseban kutak unutar lokala je “bosanska soba” idealna za one koji žele da im kafa traje duže nego dan. Behut je mjesto gdje se može zastati, bez potrebe da se išta planira unaprijed.


Boardroom: Beton, grafiti i dobra muzika
U uskoj uličici, na adresi Đulagina čikma 1, smjestio se Boardroom bar i skate shop u jednom. Ovdje nema turističkog dekoruma. Umjesto toga: izložene daske, industrijski namještaj, zidovi prekriveni lokalnom street art scenom i terasa koja djeluje kao dnevni boravak kvartovske ekipe.

Boardroom nudi dobru kafu, izbor craft piva i uvijek raspoloženo osoblje. Hrana? Možete je ponijeti sa sobom – iz falafel bara odmah preko puta ili iz restorana Barhana s kojim su prijateljski povezani. Vikendom često sviraju lokalni DJ-evi, a preko sedmice ovo je mirno mjesto za sjesti, čitati ili razgovarati bez pritiska.
Za sve koji traže malo drugačiji ugođaj u srcu grada, Boardroom je više stvar stava nego stila.



Dženita: Brunch koji ima smisla
Na adresi Ćulhan 3, u najstarijem dijelu Baščaršije, nalazi se restoran Dženita, porodična institucija koja od 1970. godine pravi domaću hranu bez prečica. Ovdje nema “reinterpretacija” tradicionalnih recepata. Sve je upravo onako kako treba da bude i upravo zato se ovdje dolazi iznova.

Na meniju su klepe s tajnim dodatkom, pite koje izlaze svježe iz peći i čitav niz jela koja podsjećaju na domaću trpezu. Interijer je jednostavan i funkcionalan, baš kako i priliči mjestu gdje je u fokusu, tanjir.

Baščaršija ljeti tek počinje. Ova serija nije vodič kroz znamenitosti, nego poziv da uronite u svakodnevnicu koja se ovdje živi decenijama. I sljedeći put kada se nađete „među turistima“, znat ćete gdje skrenuti. Bez mape. Bez buke.
Pogledajte najnovije teme na Bonjour.ba
Bonjour.ba Produkcija
TEKST: Bonjour.ba - PR
U prepoznatljivoj eleganciji sarajevske Vijećnice, 24. oktobra 2025. godine održan je 19. Sarajevo Wine Weekend. Tokom šest sati, više od 2000 posjetilaca uživalo je u raskošnom spoju vrhunskih vina, izuzetne gastronomije i dobrog raspoloženja.
Na jednom mjestu okupilo se više od 40 vinskih i 20 gastro izlagača, koji su predstavili svoje najbolje etikete, autentične proizvode i kulinarske kreacije. 
Posebnu pažnju privukao je Crvena jabuka gastro market, čije su delicije oduševile posjetioce i savršeno upotpunile iskustvo uživanja u vinu.
Jedan od najzanimljivijih dijelova festivala bio je Mango kutak, gdje su se moda i vino spojili u sofisticiranu cjelinu: spoj elegancije, stila i hedonizma koji je festivalu dao jedinstvenu notu.
Organizator festivala, Amir Beširević, izrazio je veliko zadovoljstvo ovogodišnjim izdanjem: „Iza nas je još jedno sjajno i fino izdanje Sarajevo Wine Weekenda. Atmosfera je bila prožeta znatiželjom, pozitivnom energijom i željom za učenjem o vinu, ali i uživanjem u svakom trenutku, upravo onako kako i želimo da ovaj festival živi. 
Naša misija je da ostanemo mjesto susreta vinara, profesionalaca, ljubitelja vina i dobre energije, i vjerujem da smo to još jednom postigli.“
Nakon oficijelne satnice, druženje se nastavilo na after partyju u Coloseum Clubu, gdje su se gosti, izlagači i prijatelji festivala opustili uz dobru muziku i čašu vina, u istom duhu vedrine koji je obilježio cijeli dan.
Još jedno izdanje Sarajevo Wine Weekenda potvrdilo je svoj prepoznatljivi spoj kulture, stila i vrhunskog užitka i poslužilo kao savršena najava jubilarnog, 20. izdanja koje s nestrpljenjem očekujemo naredne godine.
Foto: PR
Prvi otkrijte najnovije trendove, ekskluzivne vijesti, najbolje shopping preporuke i pogled backstage priče!