TEKST: Ada Ćeremida

DATUM OBJAVE: 24.6.2025.

Mislite da znate Baščaršiju? Možda je vrijeme da provjerite još jednom.

Ovim člankom počinjemo Baščaršija Ljeti, ljetnu seriju koja zaranja dublje u najpoznatiji dio Sarajeva. Da, Baščaršija je razglednica sama od sebe, ali i mnogo više od toga. 

Na površini su ćevapi, baklava i gužva. Ispod toga: mjesta u koja se ide da bi se uzelo vrijeme. Za kafu. Za društvo. Za dobru hranu. Za predah.


bonjour_ba_lokali_0_010

 

U ovom članku vodimo vas na tri lokacije. Svaka potpuno drugačija od ušuškane tradicije do betonske ulične priče i kultnog domaćeg ručka. Sve ih spaja jedno: ovo su mjesta koja Sarajlije čuvaju za sebe. 

Ovo je tek početak,  kroz seriju ćemo istraživati sve što Baščaršija ljeti znači, od mode, do interijera i atmosfere koje ne stanu na razglednicu.



bonjour_ba_bas_ljeti_lokali_gif


Behut: Tradicija servirana uz kafu

Ako skrenete s glavne ulice prema Kovačima, svega nekoliko minuta hoda od Sebilja, doći ćete do Behut Coffee Shopa – jedne od novijih, ali već omiljenih adresa među Sarajlijama. Otvoren prošle godine na adresi Kovači 20, Behut se nije odlučio za trendove – već za atmosferu bosanske kuće.


bonjour_ba_bas_ljeti_lokali_01

bonjour_ba_bas_ljeti_lokali_04
 

Unutrašnjost je uređena s mnogo pažnje: ručno tkani ćilimi, zlatni ramovi, drveni detalji i jastuci s tradicionalnim motivima stvaraju ugođaj u kojem kafa dolazi kao prirodni nastavak prostora. Na meniju su domaća bosanska kafa i gusti salep s cimetom – napitak koji se sve rjeđe nalazi, ali ovdje je pripremljen kako treba.


bonjour_ba_bas_ljeti_lokali_08

bonjour_ba_bas_ljeti_lokali_011

bonjour_ba_bas_ljeti_lokali_09
 

Poseban kutak unutar lokala je “bosanska soba” idealna za one koji žele da im kafa traje duže nego dan. Behut je mjesto gdje se može zastati, bez potrebe da se išta planira unaprijed.


bonjour_ba_bas_ljeti_lokali_05


bonjour_ba_bas_ljeti_lokali_06

bonjour_ba_bas_ljeti_lokali_07


Boardroom: Beton, grafiti i dobra muzika

U uskoj uličici, na adresi Đulagina čikma 1, smjestio se Boardroom bar i skate shop u jednom. Ovdje nema turističkog dekoruma. Umjesto toga: izložene daske, industrijski namještaj, zidovi prekriveni lokalnom street art scenom i terasa koja djeluje kao dnevni boravak kvartovske ekipe.


bonjour_ba_bas_ljeti_lokali_012

bonjour_ba_bas_ljeti_lokali_013


Boardroom nudi dobru kafu, izbor craft piva i uvijek raspoloženo osoblje. Hrana? Možete je ponijeti sa sobom – iz falafel bara odmah preko puta ili iz restorana Barhana s kojim su prijateljski povezani. Vikendom često sviraju lokalni DJ-evi, a preko sedmice ovo je mirno mjesto za sjesti, čitati ili razgovarati bez pritiska.

Za sve koji traže malo drugačiji ugođaj u srcu grada, Boardroom je više stvar stava nego stila.


bonjour_ba_bas_ljeti_lokali_014

bonjour_ba_bas_ljeti_lokali_016

bonjour_ba_bas_ljeti_lokali_015

bonjour_ba_bas_ljeti_lokali_018


Dženita: Brunch koji ima smisla

Na adresi Ćulhan 3, u najstarijem dijelu Baščaršije, nalazi se restoran Dženita, porodična institucija koja od 1970. godine pravi domaću hranu bez prečica. Ovdje nema “reinterpretacija” tradicionalnih recepata. Sve je upravo onako kako treba da bude i upravo zato se ovdje dolazi iznova.


bonjour_ba_bas_ljeti_lokali_021

bonjour_ba_bas_ljeti_lokali_024
 

Na meniju su klepe s tajnim dodatkom, pite koje izlaze svježe iz peći i čitav niz jela koja podsjećaju na domaću trpezu. Interijer je jednostavan i funkcionalan, baš kako i priliči mjestu gdje je u fokusu, tanjir.


bonjour_ba_bas_ljeti_lokali_026

bonjour_ba_bas_ljeti_lokali_023


Baščaršija ljeti tek počinje. Ova serija nije vodič kroz znamenitosti, nego poziv da uronite u svakodnevnicu koja se ovdje živi decenijama. I sljedeći put kada se nađete „među turistima“, znat ćete gdje skrenuti. Bez mape. Bez buke.

Pogledajte najnovije teme na Bonjour.ba     

Bonjour.ba Produkcija


Bonjour

Pita od šljiva s cimetom i mrvicama: Desert koji miriše na djetinjstvo

TEKST: Adelisa Mašić

Pita od šljiva s cimetom i mrvicama: Desert koji miriše na djetinjstvo Pita od šljiva s cimetom i mrvicama: Desert koji miriše na djetinjstvo

Šljive su upravo u sezoni i teško je zamisliti bolji način da ih iskoristimo nego u sočnom desertu koji spaja jednostavnost i toplinu domaće kuhinje.

Hrskave mrvice, miris cimeta i sočno voće stvaraju kombinaciju kojoj je teško odoljeti, posebno u jesenjim danima kada tražimo nešto što grije i podsjeća na bakin sto.

 



Ono što ovaj recept čini posebnim jeste to što ne zahtijeva puno vremena ni komplikovane korake. Dovoljno je pripremiti tijesto, posuti ga šljivama i cimetom, a zatim završiti sve slojem prhkih mrvica. 

 



Nakon pečenja, kuća će mirisati na spoj voća i maslaca, a svaki zalogaj donosi savršen balans slatkog i kiselkastog.

Kako se pravi?  
 


 

  • Pripremite tijesto od brašna, maslaca, šećera, jaja i praška za pecivo.
  • Rasporedite ga u kalup i preko stavite očišćene i narezane šljive.
  • Dodajte malo šećera i cimeta za puniji okus.
  • Na kraju pospite mrvicama od brašna, maslaca i vanilin šećera.
  • Pecite oko sat vremena na 180°C dok površina ne postane zlatna i hrskava.

     



Ovaj desert možete poslužiti topao uz kuglu sladoleda ili šlag, ali jednako je ukusan i sam. Idealno za popodnevnu pauzu, druženje s prijateljima ili kao slatki završetak vikenda.

Pogledajte najnovije teme na Bonjour.ba 

Foto: @blairgreyx


Bonjour

Bonjour.club član!

Prvi otkrijte najnovije trendove, ekskluzivne vijesti, najbolje shopping preporuke i pogled backstage priče!