TEKST: Ilda Lihić-Isović
DATUM OBJAVE: 16.11.2021.
Kako se „the most wonderful time of the year“ približava, tako se i u nama budi želja za unošenjem crveno-bijelog, zelenog kolorita, a šljokice postanu naša svakodnevnica i čini nam se da jedino što pjevušimo su novogodišnje pjesme.
No, ove godine, blagdanski feeling ne prenosimo samo na preslatke šoljice, slastice, oversized džempere i ukrase, već biramo i manikuru za nokte koja će svojim uzorcima i bojama prizivati odlično raspoloženje.
Naime, manikura u crvenim, zelenim, plavo-bijelim nijansama, šljokičasti lak na noktima ili pak ilustracija glitter drvca, Grincha ili kapica Djeda Mraza odabir su sa kojim ne možete pogriješiti.
Upravo zbog toga smo u nastavku izdvojile neke od nama najzanimljivijih blagdanskih manikura sa Instagram profila koje će biti odlična inspiracija.
Foto: @oliveandjune
Foto: @oliveandjune
Foto: @wasilewska__wasilewska
Foto: @bahnannanails
Foto: @heygreatnails
***
Naslovna fotografija: @naileditbeauty
TEKST: Bonjour.ba, Promotivni članak
Posebni trenuci i praznici imaju svoja zlatna pravila u kojima se baklava podrazumijeva, da orasi, zapečena jufka i agda mirišu kućom. S druge strane, tu su mlađe generacije koje sve češće maštaju o nečem drugačijem poput kremastog kolača koji se topi u ustima.
I tako, svake godine ista dilema za praznik: baklava ili cheesecake? Tradicija ili moderni desert? Šta ako ove godine ne biramo stranu, nego spojimo najbolje iz oba svijeta?
Zamislite to ovako: hrskava jufka, mirisni slojevi cimeta i oraha, slatkasti sirup, ali i baršunasti cheesecake fil. Baklava cheesecake je taj desert koji spaja generacije: one koji vole klasičnu baklavu pronaći će u njemu dobro poznate okuse, dok će ljubitelji cheesecakea uživati u laganoj kremastoj teksturi.
Zašto sami biramo pistacije i orahe?
Kada je riječ o baklavi, svaki sastojak nosi svoju priču. To su okusi djetinjstva, mirisi iz nanine kuhinje i tradicija koja traje generacijama. Zato je važno da biramo najkvalitetnije sastojke i da im damo pažnju koju zaslužuju.
Pistacije? Birajte EuroCompany neoljuštene! Zašto? Jer dolaze u svom prirodnom obliku, a njihova suho pržena, blago slana aroma donosi savršeni balans okusa. Nisu preslane, već taman toliko da istaknu svoju orašastu notu, pružajući intenzivniji doživljaj pri svakom zalogaju. Kada ih sami očistimo, uživamo u njihovoj svježini, mirisu i teksturi, a taj mali ritual pripreme samo pojačava iščekivanje savršenog deserta.
Orasi? Oni su duša baklave, njen nezaobilazan sastojak i nosilac one prepoznatljive, bogate, orašaste arome. Ključ je u tome da budu EuroCompany orasi kako bi dali teksturu i pravi balans između hrskavosti i sočnosti. Nema prečica jer kada sami biramo najbolje orahe, svaki zalogaj dobiva onu autentičnu notu domaće baklave.
Sastojci
Za bazu i slojeve jufke:
Priprema
Priprema jufke:
Baklava sloj:
Pečenje:
Agda ili sirup:
Dok se siječe prvi komad, neko će možda reći: "Ali, ovo nije prava baklava!", a onda će prvi zalogaj promijeniti sve.
Svaki sloj priča priču o tradiciji, ali i o novim ukusima koje smo spremni prihvatiti. Ove godine slavimo oba kolača u jednom zalogaju.
* * *
Foto: Belma Halilović za Bonjour.ba
Prvi otkrijte najnovije trendove, ekskluzivne vijesti, najbolje shopping preporuke i pogled backstage priče!